Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 12 jan 2016 / 11:35 uur

‘Weg met K3-snoep, Mega Mindy-hagel en Dora-koek’

Kinderen met hulp van hun idolen verleiden tot het eten van snoepgoed, het zou verboden moeten worden! Dat vindt de vorig jaar in het leven geroepen Alliantie stop kindermarketing. De club, bestaande uit onder andere artsen en gezondheidsorganisaties, richt de pijlen om te beginnen dit jaar op de drie nieuwe meiden van K3.

Op de verpakkingen van snoep, koek, chips en hagelslag zal naar alle waarschijnlijkheid de jonge versie van de meidengroep binnenkort de plaats innemen van de oudere K3-dames. En daar wil de ‘groep tegen kinderhelden op ongezonde producten’ een stokje voor steken.

Zeuren om snoep

„Kinderen zien hun idolen op de verpakkingen en beginnen te zeuren om het snoepgoed”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond, een van de organisaties die is aangesloten bij de alliantie. „En het werkt, ouders zwichten, anders zouden fabrikanten het niet doen. Kindermarketing draagt bij aan een ongezond eetpatroon.”

Videoboodschap

K3 ontving daarom dinsdag ‘fanmail’ van de alliantie. In een videoboodschap wordt hen een geweldig 2016 gewenst, maar… graag zonder hun brede glimlach op snoep en koek.

Dat er veel geld gemoeid is bij dit soort marketing vindt Van der Staak geen reden voor de meiden om door te gaan met het promoten van ongezond eten voor kinderen. „Er blijft nog genoeg merchandise over: poppen, puzzels, pennen. En ze zouden er ook voor kunnen kiezen alleen gezonde producten te promoten. Een zak appels, doosje wortels of een gezond zuivelproduct.”

Roodkapje en Mega-Mindy

De anti-kinderhelden-op-snoepgoed-club zou het liefst een wetswijziging zien waarin is opgenomen dat idolen van kinderen voortaan verboden zijn op ongezonde producten.

Niet alleen K3 moet verdwijnen van de verpakking. Ernie, Dora, Mr. Bean en Roodkapje sieren ook de ‘Ongezonde-kindermarketing-wall-of-shame’ van de Consumentenbond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Weg met K3-snoep, Mega Mindy-hagel en Dora-koek’
Sluiten