Rens Oving
Rens Oving Nieuws 26 jan 2016 / 14:23 uur

Weer debat over Teevenbonnetje, waar gaat het over?

Ivo Opstelten, Fred Teeven en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg struikelden al over de beruchte deal met drugscrimineel Cees H.

En nog lijkt het niet genoeg.

Want nadat een speciale onderzoekscommissie vorig week vernietigend had geoordeeld over de deal met H. en de afwikkeling daarvan, wil nu ook de Tweede Kamer definitief de waarheid boven tafel krijgen. En dus wordt er woensdag weer gedebatteerd over het bonnetje dat eerst niet bestond, toen niet gevonden kon worden en uiteindelijk toch opdook.

1 Wat valt er nog te bespreken?

Hoewel het rapport van de commissie Oosting meer dan tweehonderd pagina’s telt, riep het weer een waslijst aan vragen op. Maar liefst 250 vragen had de Kamer voor minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, die hij eigenlijk maandag al had moeten beantwoorden.

Rapport commissie Oosting. Foto:ANP

Heet hangijzer blijven de woorden van minister Opstelten, die begin maart aan de Tweede Kamer vertelde dat er maar 1,2 miljoen gulden was overgemaakt naar Cees H.. Ook ging Opstelten niet echt enthousiast op zoek naar het bonnetje dat uiteindelijk de waarheid aan het licht bracht.

2 Wat weten we dan nog niet?

Onder andere de vraag of Cees H. geheime informatie gaf in ruil voor zijn miljoenen, is niet beantwoord.

Ook is er twijfel of Opstelten geprobeerd heeft om de hele affaire in de doofpot te laten verdwijnen of dat er domweg overhaast is gehandeld bij de zoektocht naar het bonnetje.

3 Wie heeft er wat te vrezen?

Zo’n beetje de complete VVD-top lijkt betrokken bij het gedoe rond de Teevendeal. De nieuwe bewindslieden op Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur en Klaas Dijkhof, waren als Kamerleden al betrokken bij crisisoverleg op het ministerie. Als zij hebben meegeholpen om de bonnetjes uit de publiciteit te houden, dan hebben zij een probleem.

Ook premier Rutte, die zegt niets van dit bedrag te hebben geweten, is er zijdelings bij betrokken. Hem wordt verweten een gespreksverslag te hebben achtergehouden waarin Fred Teeven zei hoeveel er aan Cees H. was overgemaakt.

4 En Fred Teeven zelf?

Die is als VVD-Kamerlid tegenwoordig verantwoordelijk voor de portefeuille Defensie en Buitenlandse Handel. Hoewel ook zijn positie ter discussie staat, is hij zich van geen kwaad bewust.

Fred Teeven. Foto:ANP

Volgens Teeven heeft hij altijd naar eer en geweten gehandeld om de publieke zaak te dienen en zal hij dit blijven doen. Als Kamerlid kan Teeven niet gedwongen worden om af te treden. De kans dat hij dit vrijwillig doet, lijkt bijzonder klein.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer debat over Teevenbonnetje, waar gaat het over?
Sluiten