Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Waterkanon maakt einde aan pegidademonstratie Keulen

De Duitse politie heeft zaterdagmiddag met een waterkanon een einde gemaakt aan een demonstratie van Pegida en de extreem-rechtse partij Pro Köln. De honderden demonstranten werden uiteen verdreven nadat de politie was bekogeld met flessen en vuurwerk. Daarbij hebben meerdere personen snijwonden aan hun gezicht opgelopen.

Bij de acties zijn demonstranten gearresteerd. Het is niet duidelijk om hoeveel arrestaties het gaat. De aanleiding voor de demonstratie was de groepsaanranding op nieuwjaarsnacht. Zeker 379 vrouwen hebben aangifte gedaan omdat ze op het plein bij de Dom en het treinstation zouden zijn aangerand, verkracht of beroofd. Dat gebeurde door een grote groep mannen, waaronder hoogstwaarschijnlijk asielzoekers.

Tegendemonstratie

De Pegida-demonstratie begon zaterdag rond twee uur op het stationsplein in Keulen. Twee uur later moest de Duitse ME al optreden. Daarbij werd, naast het waterkanon, ook pepperspray gebruikt. De organisatie van de demonstratie claimt dat er zeker drieduizend demonstranten aanwezig waren, maar volgens de politie ging het om zo’n 1.700 demonstranten.

In Keulen was op hetzelfde moment ook een tegendemonstratie, die was gericht tegen seksisme en xenofobie. Daar kwamen zo’n 1.300 demonstranten op af. Deze actie verliep een stuk vreedzamer, en er zijn geen incidenten gemeld. In totaal werden er ruim tweeduizend politieagenten ingezet om de twee demonstrerende groepen uit elkaar te houden, aldus de politie tegenvoer de Duitse zender Deutsche Welle.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waterkanon maakt einde aan pegidademonstratie Keulen
Sluiten