Els Anker
Els Anker Nieuws 26 jan 2016 / 14:13 uur

Wachtgeld: hoe zit het ook alweer?

De discussie over wachtgeld voor Kamerleden is weer opgelaaid, na het vrijwillig opstappen van D66-Kamerlid Wassila Hachchi. Maar wachtgeld: hoe zit dat nou precies?

Een Kamerlid dat uit het parlement vertrekt, heeft altijd recht op wachtgeld. Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer geldt deze regeling ook als een politicus vrijwillig vertrekt, zoals in het geval van D66-Kamerlid Wassila Hachchi. Voor de wachtgelduitkering maakt het niet uit wat de reden van het aftreden was.

Sollicitatie

Wachtgeld is uitgevonden om tegemoet te komen aan de politieke onzekerheid waar politici mee te maken krijgen. Kamerleden krijgen dus geen Werkloosheidsuitkering (WW), maar wachtgeld. Aan het ontvangen van wachtgeld zitten echter wel verplichtingen: voor iedere Ex-Kamerlid geldt bijvoorbeeld een sollicitatieplicht, net als iedereen die WW ontvangt.

Een oud-politicus krijgt net zo lang wachtgeld als hij of zij in de politiek heeft gezeten. Als je tweeënhalf jaar Kamerlid bent geweest, heb je dus recht op tweeënhalfjaar wachtgeld, met een maximum van drie jaar en twee maanden. Deze lengte is sinds september 2012 gelijk aan de maximumduur van een ‘gewone’ werkloosheidsuitkering.

Er is ook een minimum: als je langer dan drie maanden politicus bent geweest, heb je recht op minstens twee jaar wachtgeld. En als je korter dan drie maanden in functie was, krijg je maximaal zes maanden wachtgeld.

Salaris

Per 1 januari 2016 verdient een Kamerlid 7.705,12 euro bruto per maand. In het eerste jaar dat politici zijn gestopt met werken, krijgen ze 80 procent van hun salaris, vanaf het tweede jaar is dat 70 procent. Dat geldt echter als ze geen nieuwe baan hebben. Als de voormalig politici wel werken maar minder verdienen dan 80 procent van hun salaris, wordt hun loon aangevuld. Het wachtgeld komt dus te vervallen zodra de ex-politicus in een andere functie voldoende verdient.

De uitkeringen en pensioenen bij het verlaten van de Tweede Kamer worden geregeld in de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (APPA). Deze regeling geldt niet alleen voor Tweede Kamerleden, maar ook voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement, voor de Voorzitter van de Eerste Kamer en voor de Nationale Ombudsman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wachtgeld: hoe zit het ook alweer?
Sluiten