Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 23 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

VS in spagaat: ‘Koerdische PKK zijn terroristen’

De Koerdische militante organisatie PKK is ,,niets anders dan een groep terroristen". Dat heeft de Amerikanse vice-president Joe Biden gezegd. De uitspraak is opvallend, omdat de Verenigde Staten Koerdische milities in Syrië en Irak steunt die tegen IS vechten.

Turkije strijdt al jarenlang tegen de PKK, die regelmatig aanslagen plegen in Turkije. Dat speelt een grote rol in de strijd tegen IS: Turkije wordt er door critici regelmatig van beschuldigd dat ze de Koerden harder aanpakken dan IS, omdat de Turken bang zouden zijn dat er een Koerdische staat wordt gevestigd aan de grens van Turkije. Afgelopen week zouden Turkse troepen zelfs in Syrië hebben ingegrepen om te voorkomen dat de Turks-Syrische grens volledig in handen valt van de Koerden.

Nu krijgt Turkije dus plotseling de steun van de Verenigde Staten in de strijd tegen de PKK. Volgens Biden vormgt de PKK een bedreiging voor de Turkse staat, net zo goed als IS. Dat zei Biden na een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

VS steunt zusterpartij van PKK

Toch lijken de Turken en de Amerikanen het niet helemaal eens te zijn over de Koerdische kwestie. Davutoglu stelt dat er ,,geen verschil" bestaat tussen de PKK en de YPG, de Syrische zusterpartij van de PKK. De Verenigde Staten steunt de YPG juist.

Biden kondigde op de persconferentie ook aan dat zowel de Verenigde Staten als Turkije klaar zijn voor een ,,militaire oplossing" van het conflict in Syrië. Wat dat precies inhield, werd niet duidelijk. Maar volgens Biden is kan er militair worden ingegrepen als er geen oplossing aan de onderhandelingstafel komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VS in spagaat: ‘Koerdische PKK zijn terroristen’
Sluiten