Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 29 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Vrienden zamelen 100.000 euro in voor zieke Boaz

Hij kan het amper geloven, in nog geen twee weken hebben de vrienden van Boaz Spermon uit Den Bosch bijna 100.000 euro voor hem ingezameld. Nu kan de ernstig zieke MS-patiënt naar Zweden, waar hij als eerste Nederlander in aanmerking komt voor een stamceltherapie die zijn leven kan redden. „Het is gewoon niet normaal. Ongelofelijk”, vertelt Boaz aan Omroep Brabant.

Het is september 2011 als de 32-jarige Boaz in de bloei van zijn leven wordt getroffen door de verschrikkelijke ziekte Multiple Sclerosis (MS). Sfgelopen najaar kreeg hij een aanval waardoor hij niet meer kon lopen. „Het werd steeds erger. Op een gegeven moment kon ik geen vork meer vasthouden.”

Zweden

Boaz volgt al een aantal maanden een revalidatieprogramma, maar dat biedt geen oplossing voor de lange termijn. „Dat is het erge van MS: je weet niet wanneer het stopt en hoelang het blijft”, legt Boaz uit.

Zijn blik is daarom gericht op Zweden, waar hij als eerste Nederlander mee kan doen aan een revolutionaire behandelmethode. De kosten hiervan bedragen 100.000 euro. Zijn zorgverzekeraar betaalt niets, omdat het om ‘experimenteel onderzoek’ gaat.

Vrienden in actie

Vrienden en studiegenoten van Boaz wilden niet toekijken hoe hij langzaam zieker en zieker werd en riepen daarom stichting ‘Op de been’ in het leven. Ze organiseerden verschillende evenementen in Amsterdam en Brabant.

Het streefbedrag is vrijdag, twee weken nadat de vrienden met de actie begonnen, al bijna binnen. Dat betekent niet dat Boaz en zijn vrienden achterover kunnen leunen. Tijdens carnaval worden er weer inzamelingsacties gehouden in Den Bosch. Boaz is verbaasd, maar vooral dankbaar: „Mensen die ik nog nooit heb ontmoet, hebben dit voor mij over. Echt geweldig.”

Vorige week was Boaz te gast bij Humberto Tan om te praten over zijn ziekte:

https://www.facebook.com/&/posts/724915544306031

Blijvende stichting

De crowdfundingactie is voor Boaz meer dan alleen geld ophalen voor zijn behandeling. „Wat mij betreft stopt het hier niet. Ik wil mij inzetten voor mensen die hetzelfde meemaken als ik. Het is dan ook de bedoeling dat de stichting blijft, met jaarlijkse evenementen om verder onderzoek naar de ziekte te financieren. Die behandeling in Zweden moet zo snel mogelijk naar Nederland komen”, besluit Boaz.

Op 11 februari vliegt de Bosschenaar naar Uppsala in Zweden. Daar begint Boaz zo snel mogelijk aan de zware behandelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrienden zamelen 100.000 euro in voor zieke Boaz
Sluiten