Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 20 jan 2016 / 14:22 uur

“Vluchtelingen zijn opdringerig en erg veeleisend”

Een vrouw uit het Duitse Hamburg besloot haar idealen na te streven en ging aan de slag in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Inmiddels wil ze stoppen; een ervaring rijker, maar een illusie armer. Ze doet haar verhaal tegenover het Duitse Die Welt.

„Sinds de herfst van 2015 werk ik fulltime in het opvangcentrum. Het was precies waar ik naar op zoek was”, vertelt de 30-jarige vrouw. „Toen ik te horen kreeg dat ik aan de slag mocht, was ik zeer blij. Eindelijk kon ik in de praktijk iets voor vluchtelingen betekenen.”

Prettig begin

Haar eerste dag ervoer ze als prettig: ze ontmoette haar collega’s, die in haar beleving ‘erg betrokken’ waren. De dagen erna kwam ze meer in aanraking met een deel van de 1.500 vluchtelingen die in het kamp werden opgevangen: „Ik werd het aanspreekpunt voor alle sociale problemen waar vluchtelingen tegenaan liepen, moest hen helpen met hun asielaanvraag of medische afspraken voor ze maken indien nodig.”

Al snel blijkt haar utopische beeld van helper van vluchtelingen niet helemaal overeen te komen met de werkelijkheid. „Al na de eerste paar bezoeken merkte ik dat mijn positieve en idealistische voorstelling van vluchtelingen en hun gedrag in de realiteit toch beduidend anders was. Natuurlijk mag men onder geen beding generaliseren, er zijn er genoeg die heel dankbaar zijn en bereid te integreren, maar als ik eerlijk ben verliep de samenwerking met 90% van de vluchtelingen waarmee ik in aanraking kwam, erg moeizaam.”

Veeleisend

Volgens de medewerksters zijn de vluchtelingen vooral extreem veeleisend. „Dan vroegen ze of ik al een appartement en een fraaie auto en liefst ook nog een echte, goede baan voor ze had geregeld, want daar zat ik volgens hen voor. Als ik dan probeerde uit te leggen dat dat zo niet werkte, werden ze vaak luidruchtig en soms agressief. Een Afghaan dreigde onlangs zichzelf om te brengen, een paar Syriërs en een groep Afghanen riepen dat zij in hongerstaking zouden gaan als ik ze niet zou helpen te verhuizen.”

Een collega van de vrouw kreeg zelfs een keer een ‘we gaan je onthoofden’ naar haar hoofd: „Om dit soort redenen was de politie meerdere keren per week bij ons.”

De medewerkster legt uit dat vluchtelingen zich daarnaast vaak niet aan afspraken houden, verkeerde informatie verschaffen en geen respect hebben voor vrouwen: „Ons vrouwen gunnen ze geen blik waardig. Ze fluiten en roepen je na in een taal die we niet verstaan en lachen dan wat. Dat is echt heel onaangenaam. Het is zelfs een keer gebeurd dat een collega werd gefotografeerd met een smartphone. Zomaar, zonder te vragen.”

Dat gedrag negeren werkt volgens de medewerkster niet: „Het is misschien wel erger geworden, eerlijk gezegd. Vooral in de afgelopen weken, nu steeds meer mannen uit Noord-Afrika, uit Marokko, Tunesië en Libië hierheen komen. Die bleken nog agressiever. Toen kon ik het niet langer negeren en heb ik maatregelen genomen.”

Van kwaad tot erger

De vrouw draagt nu bijvoorbeeld minder strakke kleding: „Ik draag een wijde broek en uitsluitend hoge topjes. Daarnaast gedraag ik me anders en meld ik het als ik naar plaatsen moet waar vooral alleenstaande mannen zitten.”

Volgens de vrouw denken veel van haar collega’s ook aan het nemen van ontslag: „Ze houden het niet meer uit, ze kunnen het niet meer verdragen dat alles hier zo verkeerd loopt en dat ze er niks tegen kunnen doen. En als ik eerlijk ben: ik hou het ook niet meer uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
“Vluchtelingen zijn opdringerig en erg veeleisend”
Sluiten