Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 27 jan 2016 / 16:20 uur

Vluchtelingen verzorgen ouderen in Katwijk

Tien vluchtelingen die in Nederland kunnen blijven, gaan in Katwijk ouderen verzorgen. Ze krijgen woonruimte in een verpleeghuis en worden tegelijkertijd opgeleid om ouderen te verplegen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) noemt het een „uniek concept, waaraan we graag willen meewerken.” Dat schrijft NOS. Deze maand is het initiatief van start gegaan. Vijf asielzoekers, twee mannen en drie vrouwen uit Syrië en Eritrea met een medische achtergrond, gaan aan de slag in het verpleeghuis.

Kamers beschikbaar

Ondanks hun medische opleiding moesten ze in Katwijk nog een strenge sollicitatieprocedure door om aan het werk te kunnen. Directeur van het verpleeghuis Gerard Herbrink is enthousiast over het concept. Hij had moeite om hoger opgeleide verpleegkundigen te vinden. Daarnaast kwamen er kamers beschikbaar doordat ouderen tegenwoordig langer thuis blijven wonen. Door de toekomstige verplegers intern te laten wonen, wordt ook het tekort aan woonruimte voor vluchtelingen omzeild.

Dit tekort aan mensen die in woonzorgcentra willen werken, wordt bevestigd door verpleegkundigenvakbond NU’91. „Hoger opgeleiden werken liever in ziekenhuizen”, aldus een woordvoerder tegen NOS. „Dat betaalt vaak beter en heeft een hoger aanzien.”

Kritiek

Op het initiatief kwam ook veel kritiek van bewoners. Een interne werkgroep werd daarom opgericht om te kunnen overleggen en daarop werden de oorspronkelijke plannen aangepast. „Net als in andere steden en dorpen veroorzaakt de vluchtelingenstroom angst en zorgen, die zich vertalen in weerstand tegen de opvang van vluchtelingen”, aldus Herbrink. „Ook in Katwijk waren er veel vragen en zorgen over het initiatief, maar er waren zeker ook positieve reacties.” Uiteindelijk stemden de betrokken bewonerscommissies in met het initiatief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingen verzorgen ouderen in Katwijk
Sluiten