Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 6 jan 2016 / 13:07 uur

Vaticaan: ‘Cover Hebdo respectloos voor gelovigen’

De veelbesproken cover van Charlie Hebdo heeft het Vaticaan doen opschudden. In de dagelijkse krant werd dinsdag naar buiten gebracht dat de afbeelding van God ervoor zorgt dat het vertrouwen in hem niet meer wordt gerespecteerd.

Godslastering

Op de cover, die een jaar na de aanslag op de redactie komt, is God afgebeeld als een schietgrage terrorist met een kalasjnikov om zijn schouder. De verbeelding wordt begeleid met de tekst: ,,Een jaar later. De moordenaar is er nog steeds.”

De Osservatore Romano is hier op z’n zachts gezegd niet blij mee, schrijft The Guardian. ,,Het blad vergeet weer wat religieuze leiders van elk geloof herhalen, namelijk het afwijzen van geweld in de naam van het geloof. Het gebruiken van God om haat te rechtvaardigen is een ware godslastering, zoals de Paus meerdere keren heeft aangegeven,” wordt er geschreven.

Dan wordt er vervolgd: ,,In de keuze van Charlie Hebdo is een trieste paradox zichtbaar, van een wereld die meer en meer gevoelig wordt voor politieke correctheid, bijna tot het belachelijke aan toe, terwijl het vertrouwen dat gelovigen hebben in God niet meer gerespecteerd wordt. Ongeacht van hun geloof.”

Imago

Charlie Hebdo heeft een lange geschiedenis van provocerende covers. De eerste editie na de aanslag een jaar geleden liet Profeet Mohammed zien die een traan wegpinkte met een ”Je suis Charlie”-bord in zijn handen. Een oplage van een miljoen werd gepubliceerd en binnen een mum van tijd waren die uitverkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vaticaan: ‘Cover Hebdo respectloos voor gelovigen’
Sluiten