Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 jan 2016 / 15:30 uur

Vanaf juli verplicht blazen na uitdelen klappen

Verdachten van geweldsdelicten kunnen vanaf 1 juli verplicht worden een drugs- of blaastest af te leggen als het aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ligt. Dit geeft justitie meer handvatten om geweld onder invloed van alcohol of drugs zwaarder te bestraffen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar de regel ingesteld dat wanneer er een causaal verband is tussen het geweld en gebruik van verdovende middelen de strafeis met 75 procent verhoogd wordt. „Maar in slechts 10 procent van de processen-verbaal wordt nu informatie over alcohol- en drugsgebruik opgenomen”, zei Van der Steur donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over een wetswijziging om drugs- en blaastesten na geweld verplicht te stellen.

Onwetend

„De officier van justitie weet vaak dus van niets, omdat de politie het niet hoeft op te nemen in het proces-verbaal. En als dit wel is gedaan, dan is onbekend in welke mate er is gebruikt.”

Dit is ook de reden dat Van der Steur het wetsvoorstel graag aangenomen ziet. „Dit maakt het voor zowel het OM als de rechter mogelijk om objectief en zorgvuldig te toetsen of er sprake is van middelengebruik. Iemand kan dit niet weigeren.” Niet bij iedere klap moet een dader blazen of speeksel afgeven. Van der Steur: „Er wordt gekeken naar de ernst van het delict en in welke mate het slachtoffer, de nabestaanden of samenleving geschaad worden.”

Dubbel verantwoordelijk

De geweldpleger kan in de rechtszaal dubbel verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden. „Voor de geweldpleging en zijn keuze om agressieverhogende middelen te gebruiken in de wetenschap dat dit de drempel tot geweld verlaagt en de mate van geweld verhoogt”, zegt Van der Steur.

Bij 31 procent van de geweldsmisdrijven zijn verdovende middelen in het spel, alcohol neemt 28 procent voor zijn rekening. De helft betreft zwaar geweld, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In het uitgaansleven ligt dit percentage zelfs op 74 procent.

Meerderheid Kamer

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt volgende week voor een dergelijke wetswijziging te gaan stemmen waarvoor al in 2011 het fundament werd gelegd. Van der Steur hoopt 1 juli te kunnen beginnen „in een grote stad”, om het vervolgens uit te rollen over het hele land. „Zo kunnen eventuele kinderziektes op tijd opgespoord worden.”

Agenten krijgen voorafgaand een training van het Trimbos Instituut en de politieacademie om te leren werken met speekseltesten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vanaf juli verplicht blazen na uitdelen klappen
Sluiten