Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 13 jan 2016 / 13:04 uur

Vaak tekort medicijnen, schildklierpatiënt nu dupe

Apothekers maken zich ernstig zorgen om het tekort aan medicijnen. Jaarlijks komt het ongeveer vijfhonderd keer voor dat fabrikanten (tijdelijk) niet kunnen niet leveren. Dit zorgt voor onrust aan de balie van de apothekers. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ziet door de jaren heen een toename in de aantallen, duur en ernst van geneesmiddeltekorten.

Overgang

Momenteel zijn er grote zorgen om schildklierpatiënten. Het voor hen bestemde medicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) is binnenkort niet meer leverbaar. De fabrikant maakte woensdagochtend bekend dat vanaf februari de 0,025 mg tabletten niet meer beschikbaar zijn in verband met de overgang naar een nieuwe productielocatie.

Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP reageert geschokt en spreekt van ‘maatschappelijk onverantwoord gedrag’. „350.000 Nederlanders gebruiken dagelijks dit merkmedicijn voor schildklierklachten. De helft hiervan ondervindt al komende maand de gevolgen.”

Hartkloppingen

Patiënten kunnen last krijgen van hartkloppingen, concentratiestoornissen, extra vermoeidheid, spierklachten en storingen in de stofwisseling.

„Veel patiënten zullen er in hun dagelijks leven hinder van ondervinden”, zegt Klein Nulent. „Het inregelen van dit medicijn luistert nauw. Ik ben ervan overtuigd dat de huisarts en de apotheker het proces kundig begeleiden. Maar dit is geen sinecure. Dit alles leidt tot extra onderzoek in het laboratorium. Het brengt bovendien allerlei maatschappelijke kosten met zich mee om de mensen over te zetten naar een alternatief. De reden die de fabrikant aanvoert is van logistieke aard. Dat is moeilijk te bevatten, je zou verwachten dat er voorzorgsmaatregelen zouden zijn getroffen om beschikbaarheidsproblemen te vermijden.”

Niet uitwisselbaar

Thyrax Duobtab 0,025 mg is vanaf februari niet meer beschikbaar. De fabrikant verwacht pas later dit jaar weer te kunnen leveren. Bijna een half miljoen mensen gingen in 2015 naar de apotheek voor het schildklierhormoon levothyroxine. Ruim zeventig procent van de schildklierpatiënten in Nederland gebruikt Thyrax Duotab. De levothyroxineproducten zijn niet onderling uitwisselbaar. De behandelend arts dient bij overzetten een controle uit te voeren, met mogelijk een andere dosering als gevolg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vaak tekort medicijnen, schildklierpatiënt nu dupe
Sluiten