J. Geerdink
J. Geerdink Nieuws 23 jan 2016 / 14:08 uur

Schade aan Maagdenhuis niet verhaald op bezetters

De honderdduizenden euro’s schade die studenten vorig jaar veroorzaakten bij de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam, komt volledig voor rekening van de belastingbetaler. Dat meldt AT5 op basis van gesprekken met Kamerleden Rog (CDA) en Duisenberg (VVD).

Eind februari 2015 werd het universiteitsgebouw bezet door zo’n driehonderd studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In de anderhalve maand die de bezetting duurde werden veel vernielingen aangebracht, de reparatiekosten daarvan bedroegen totaal 668.000 euro.

Uit vragen van Rog en Duisenberg aan minister Jet Bussemaker blijkt dat geen dubbeltje daarvan wordt verhaald op de bezetters. Tot tweemaal toe stelden de twee parlementariërs Kamervragen aan Bussemaker, even zo vaak kregen ze niet het antwoord waarop ze hoopten.

Onwenselijk precedent

„De minister legt de rekening van de vernielingen definitief bij de samenleving neer. Dit is principieel een verkeerde keuze, vindt het CDA. Daarbij schept dit een onwenselijk precedent”, schrijft Rog in een reactie aan AT5. „Studenten kunnen ongestraft vernielingen aanbrengen in gebouwen van universiteiten.”

Rog vindt dat „de minister een mooie kans heeft laten liggen om een norm te stellen en voor de samenleving op te komen". „De conclusie is hier niet dat de vernieler betaalt, maar dat de vernieler bepaalt." Voor de VVD is de kwestie nog niet afgedaan. De partij zegt te onderzoeken of er nog juridische stappen kunnen worden ondernomen tegen de vandalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schade aan Maagdenhuis niet verhaald op bezetters
Sluiten