Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Terrorisme-experts voorspellen Europese 9/11 in 2016

Europa heeft er een zwaar jaar op zitten, met twee aanslagen in Parijs, en een reeks afgelaste evenementen vanwege terreurdreigingen. Maar terrorisme-experts denken dat 2016 nog veel erger wordt. Zij vrezen voor een ,,Europese 11 september”.

Dat blijkt uit een rondgang van het persbureau AFP. ,,Jammer genoeg denk ik dat 2015 niks was”, aldus een van de experts, die anoniem wil blijven. ,,We zijn op weg naar een Europese 11 september: meerdere aanslagen op dezelfde dag, in meerdere landen, op meerdere plaatsen. Een zeer gecoördineerde aanslag. We weten dat terroristen aan zo’n actie werken.”

Nu komen de geharde IS-strijders

Yves Trotignon, een voormalige analist van de Franse geheime dienst, stelt dat in grote Europese steden er sterk rekening met zo’n scenario wordt gehouden. Voornamelijk in Londen zou op een dergelijke aanslag gerekend worden. In 2010 zou zo’n grote aanslag al zijn voorkomen. Toen wilde Al Qaida op meerdere plaatsen in Europa tegelijkertijd aanslagen plegen, maar de Amerikanen kwamen er op tijd achter waardoor de politie kon ingrijpen.

Er komen al langer IS-strijders terug naar Europa, maar tot nu toe waren dat vaak Syriëgangers die snel spijt kregen, en voor wie de oorlog te hard was. Maar volgens de expert komen er nu strijders die zijn getraind om een aanslag te plegen. ,,We zien jongens terugkeren die bij hun keuze blijven. Ze zijn enorm radicaal, gevechtshard, die beter in Syrië hadden kunnen blijven."

Het schieten stopt als de politie komt

Er worden nu met regelmaat jihadisten opgepakt. ,,We stoppen de meeste strijders, maar we moeten toegeven dat we overweldigd worden. Sommigen glippen er door – sommigen hebben dat al gedaan."

Om te voorkomen dat de aanslagen volledig uit de hand lopen, is het van belang dat de politie zo snel mogelijk op de plaats waar een aanslag gepleegd kan worden kan zijn. Dat zegt Hubert Bonneau, het hoofd van de anti-terrorisme eenheid van de Franse politie. ,,Bij de aanslagen in Bataclan werden negentig personen in twintig minuten doodgeschoten. Het stopte toen de veiligheidsdiensten arriveerden", zegt hij. ,,Als we iets hebben geleerd van de aanslagen in Parijs in november van afgelopen jaar, is dat we zo snel mogelijk moeten kunnen ingrijpen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Terrorisme-experts voorspellen Europese 9/11 in 2016
Sluiten