Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 5 jan 2016 / 21:25 uur

Syrische journaliste in Raqqa geëxecuteerd door IS

Triest nieuws uit Syrië. Militanten van IS hebben een burgerjournaliste vermoord die schreef over het dagelijks leven in Raqqa. Dat melden activisten en de NOS. Raqia Hassan (30) zou daarmee de eerste vrouw zijn die is geëxecuteerd omdat ze berichtte over de toestand in de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat.

De dood van Ruqia Hassan (30) is naar buiten gebracht door activisten van ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ (RBSS) en een organisatie van Syrische journalisten, Syria Direct. Volgens RBSS is Hassan al in september om het leven gebracht. De exacte datum van haar overlijden is niet duidelijk. Syrische journalisten zeggen dat IS haar familie enkele dagen geleden op de hoogte heeft gebracht van haar dood.

‘Spionage’

IS zou Hassan hebben beschuldigd van spionage en het samenwerken met de vijand, het Vrije Syrische Leger.

De burgerjournaliste schreef onder de naam Nisan Ibrahim. Haar laatste bericht via sociale media is van 20 juli 2015. RBSS heeft dat verspreid via Twitter. In de Tweets zegt Hassan dat ze in Raqqa is en doodsbedreigingen heeft gekregen. „Als ISIS mij arresteert en doodt, dan is dat oké. Want ze zullen mijn hoofd eraf snijden en ik heb waardigheid. Dat is beter dan wanneer ik in vernedering moet leven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Syrische journaliste in Raqqa geëxecuteerd door IS
Sluiten