Els Anker
Els Anker Nieuws 31 jan 2016

Studentenmarktplaats keert half miljoen uit

Stuvia, een marktplaats waar studenten aantekeningen en samenvattingen kopen en verkopen, heeft in 2015 ruim 500.000 euro aan student-verkopers uitgekeerd.

Terwijl het online platform in 2014 ruim 265.000 euro uitkeerde aan studenten, verdienden alle studenten in 2015 bij elkaar genomen ruim 500.000 euro met de verkoop van documenten. „Er komen elke dag honderden nieuwe samenvattingen bij”, aldus Jaap van Nes, medeoprichter van Stuvia. „Dat betekent dat steeds meer studenten het juiste studiemateriaal kunnen vinden en dit vervolgens kopen.”

Ook de wetswijziging betreft studiefinanciering, waarbij het oplopen van studievertraging extra kosten met zich mee brengt, speelt volgens Van Nes een rol. „Studenten zijn bereid een paar extra euro neer te tellen voor een tentamenvoorbereiding om studievertraging te voorkomen.”

Studiekosten

De verdiensten van de bijna 14.000 verkopers op het platform variëren van een paar tientjes per maand tot aan duizenden euro’s per jaar. Eén van de grootverdieners is Angela Jans (22), masterstudente Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij heeft al ruim 5.000 euro verdiend met de verkoop van haar samenvattingen.

Jans zet de inkomsten opzij voor haar studiekosten en leuke stedentrips. „Tijdens een drukke tentamenperiode kan ik tot 600 euro per maand verdienen en dat maakt het voor mij mogelijk naar verschillende steden te reizen”, aldus Jans.

Onethisch

Maar er klinkt ook kritiek op het bedrijf. Vorig jaar verboden twee Belgische universiteiten de dienst, omdat zij de verkoop van aantekeningen ‘onethisch’ vonden. Ook zouden studenten minder goed leren om zelfstandig de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden, om verbanden te leggen en om kritisch te reflecteren op de stof door het kopen van samenvattingen van anderen. Daarnaast twijfelen critici over de kwaliteit van de verkochte verslagen.

„Tentamencijfers en studierendement zijn natuurlijk belangrijk, maar zij zijn toch niet het hoofddoel van een studie”, schrijft Rudy Andeweg, hoogleraar empirische politicologie in Mare, het Leids Universitair Weekblad. „Het is vast erg naïef van ons, maar wij willen toch graag vasthouden aan het ideaal dat een universiteit naast broodnodige feitenkennis ook academische vaardigheden bijbrengt. Kortom: door zelf te koken in plaats van een diepvriesmaaltijd van SIL of Stuvia in de laatste week voor het tentamen in de magnetron te schuiven.”

Amsterdam

De meeste verkochte documenten in 2015 zijn geschreven door studenten uit Amsterdam (174.000 euro), Groningen (68.000) en Utrecht (42.000 euro). Aantekeningen voor ‘alfa en gamma studies’ blijken het meeste op te brengen, vooral de studies Rechtsgeleerdheid en HBO-Rechten, gevolgd door Psychologie, Bedrijfskunde en Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Het platform wordt door ruim 250.000 studenten gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studentenmarktplaats keert half miljoen uit
Sluiten