Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 28 jan 2016 / 09:52 uur

Stiefzus Anne Frank noemt Trump nieuwe Hitler

De stiefzus van Anne Frank heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump ervan beschuldigd zich „te gedragen als een nieuwe Hitler”. Ze deed dat in een essay ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust, die woensdag plaatsvond.

De 86-jarige Eva Schloss raakte bevriend met de familie Frank nadat ze in de jaren 30 met haar familie Nazi-Duitsland was ontvlucht en was neergestreken in Amsterdam. Haar moeder Fritzi trouwde na de Tweede Wereldoorlog met Otto Frank, de vader van Anne.

President

„Als Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten wordt, zou dat een complete ramp zijn”, aldus Schloss woensdag tegenover Newsweek. „Ik vind dat hij zich gedraagt als de nieuwe Hitler door aan te zetten tot racisme.”

Schloss overleefde Auschwitz, terwijl Anne Frank omkwam in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ze woont nu in Londen en uit vanaf daar ook haar kritiek op de overheden in de Verenigde Staten en West-Europa over de manier waarop ze omgaan met de vluchtelingencrisis. „Ik weet nog hoe boos de wereld was toen de Berlijnse Muur er in 1961 kwam”, vertelt Schloss. „En nu bouwt weer iedereen muren door mensen buiten het land te houden. Het is absurd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stiefzus Anne Frank noemt Trump nieuwe Hitler
Sluiten