Rens Oving
Rens Oving Nieuws 7 jan 2016 / 14:54 uur

Scooters niet vaak schuldig aan chaos op fietspad

Ze worden door veel fietsers vaak lelijk nagekeken, maar scooters zijn in de meeste gevallen niet verantwoordelijk voor de chaos op overvolle fietspaden.

Fietspaden in de stad zijn vaak smal en raken steeds voller. Maar volgens onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vormen scooters maar een heel kleine minderheid op het fietspad. Het zijn dan ook de fietsers zelf die zich regelmatig roekeloos of onoplettend gedragen en zo voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wangedrag

Om erachter te komen hoe fietsers en scooterrijders zich nu eigenlijk gedragen in het verkeer, bekeken onderzoekers van de SWOV camerabeelden van drukke fietspaden in Amsterdam en Den Haag en turfden ze mee. Tijdens negen uur videomateriaal kwamen ze behoorlijk wat wangedrag tegen.

Op eenrichtingsfietspaden rijdt een op de twintig fietsers doodleuk tegen het verkeer in. Inhalen zonder om te kijken blijkt onder gebruikers van het fietspad doodnormaal. Zonder zich ook maar een seconde te bekommeren om achteropkomend verkeer gooit 80 procent van de berijders het rijwiel gewoon naar links.

Afgeleid

Ook is een vijfde van de fietsers aan het bellen, whatsappen of muziek aan het luisteren.

En bij dat alles houdt de Nederlandse fietsforens er ook nog eens een flink tempo bij aan. Gemiddeld jakkert een stadsfietser met een gangetje van 20 kilometer per uur.

Dat er tijdens de observatieperiode ‘slechts’ drie ongelukken plaatsvonden, mag een wonder heten. In alle gevallen was een onverwachte manoeuvre in combinatie met onoplettendheid de reden van een aanvaring.

Zoals op een maandagochtend om 8.00 uur. „Een fietser laat iets vallen, een achteropkomende fietser merkt dit op en stopt. Een fietser daar weer achter kan niet op tijd stoppen, rijdt tegen de gestopte fietser aan en komt ten val.”

In dit geval konden alle betrokken hun reis gewoon vervolgen, maar lang niet iedereen komt er zo goed vanaf. Jaarlijks worden zo’n duizend mensen opgenomen in het ziekenhuis na een ongeluk waar alleen fietsers bij betrokken waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scooters niet vaak schuldig aan chaos op fietspad
Sluiten