Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 13 jan 2016 / 08:45 uur

Prijzen vliegtickets afgelopen jaar 5,4% gestegen

Vliegtickets waren het afgelopen jaar 5,4 procent duurder ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook pakketprijzen zijn in prijs gestegen, namelijk met 1,5 procent.

Opvallend

De stijging is opvallend te noemen gezien de olieprijs in dit jaar veel lager was dan in 2014, meldt NOS. Een groot deel van de inkomsten van luchtvaartmaatschappijen gaat naar kosten voor brandstof, die deels worden bepaald door de olieprijs. „Toen de olieprijs hoog was na de crisis, werd dat doorgerekend aan de klanten”, zegt Peter Hein van Mulligen, CBS-econoom. „Maar de prijsdaling zie je in de vliegtickets nauwelijks terug.”

Echter, luchtvaartmaatschappijen leggen brandstofprijzen voor een aantal jaren vast. Daardoor hebben ze niet meteen profijt van een lagere olieprijs. Momenteel daalt de prijs van olie al anderhalf jaar, dus merken maatschappijen steeds meer van het voordeel. Door nieuwe contracten wordt dit voordeel naar verwachting nog groter.

Paar tientjes

Reisorganisatie TUI, voorheen Arke, belooft binnenkort een prijsverlaging. Volgens een woordvoerder zullen binnen enkele weken de prijzen tot een paar tientjes lager zijn dan nu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Prijzen vliegtickets afgelopen jaar 5,4% gestegen
Sluiten