Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 jan 2016 / 15:27 uur

‘Politiemol verdiende 8 ton met lekken’

De politie denkt dat politiemol Mark M. meer dan acht ton heeft verdiend met het lekken van politie-informatie aan criminelen. M. had een abonnement op bepaalde onderwerpen, waardoor hij een alert kreeg als er iets in deze dossiers werd veranderd. Hij hield nog meer onderwerpen in de gaten dan de politie tot nu toe dacht: hij kreeg een melding over 44 zoekwoorden en hield ook vier kentekens in de gaten in het systeem.

Dat blijkt uit de eerste zitting in de zaak tegen Mark M. Het gaat om een zogenaamde pro-formazitting, waarin de zaak inhoudelijk nog niet uitgebreid wordt behandeld. Het Openbaar Ministerie kwam tijdens de zitting met meer informatie over de tarieven die M. vroeg voor de informatie. Hij zou een starttarief van 5000 vragen voor een abonnement op een zoekwoord en daarna 1000 euro per maand. Dat zou blijken uit tips die bij de Criminele Inlichtingen Eenheid zijn binnengekomen.

‘Er zijn geen grote geldstromen’

M. zou daarnaast ook ‘losse’ zoekopdrachten in het systeem hebben uitgevoerd. In totaal verdiende M. volgens justitie 824.000 euro met het lekken. Advocaat Jan-Hein Kuijpers gelooft daar niets van. ,,Er is beslag gelegd op nog geen 4000 euro”, aldus Kuijpers in de rechtszaak. De advocaat stelde ook dat er geen geldstroom is gevonden die in de buurt komt van het bedrag dat justitie noemt. Het financieel onderzoek loopt nog.

Ook bleek tijdens de zitting dat de politie een undercoveragent heeft ingezet bij het onderzoek naar M. Toen de mol met zijn vriendin op vakantie ging naar Curaçao, zat de agent achter hem in het vliegtuig. Later informeerde de agent op het strand aan M. of hij vertrouwelijke informatie aan hem kon geven. Twee dagen later zou M. de undercoveragent deze informatie hebben gegeven.

Versleutelde harde schijven

Het onderzoek naar M. loopt op dit moment nog. Er zijn verschillende harde schijven gevonden waar mogelijk politie-informatie staat, maar omdat de bestanden op de harde schijven versleuteld zijn kan de politie die niet zo maar uitlezen. Ook moet er nog een beveiligde telefoon worden gekraakt.

Zelf houdt M. zijn mond. Dat heeft zijn advocaat hem geadviseerd. Kuijpers heeft de rechter gevraagd om zijn cliënt vrij te laten, omdat er geen bewijs zou zijn dat M. de informatie die hij verzamelde doorverkocht. De rechter ging daar niet in mee en besloot dat M. nog vast moet blijven zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Politiemol verdiende 8 ton met lekken’
Sluiten