D. van Aken
D. van Aken Nieuws 21 jan 2016 / 10:24 uur

Poetin keurde moord op oud-KGB-spion goed

Vermoed werd altijd dat Rusland achter de moord op de spion Aleksandr Litvinenko zat, maar bewezen is het nooit. Tot vandaag. En de Russische president Vladimir Poetin zou zijn toestemming hebben gegeven.

Die conclusie trekt de Britse commissie die de moord op Litvinenko heeft onderzocht. Rechter Robert Owen presenteerde donderdag het langverwachte onderzoeksrapport.

Gif in thee

De oud-KGB-spion woonde in Londen en werkte samen met de Britse veiligheidsdienst. Litvinenko werd vergiftigd met polonium-210. Hij kreeg een dosis van het gif op 16 oktober 2006 en nog een op 1 november 2006. Een paar weken later stierf hij.

Hij kreeg het gif toegediend in een kop thee toen hij in een Londens hotel met twee Russen had afgesproken.

Moord

De Britse recherche wees jaren geleden al twee Russen als verdachten aan: Andrej Loegovoi en Dmitiri Kovtoen. Rusland weigerde hen echter uit te leveren. Volgens de Britse onderzoekscommissie hebben de twee Russen Litvinenko inderdaad vergiftigd. Alles wijst er volgens de onderzoekers op dat ze de moord pleegden in opdracht van veiligheidsdienst FSB, Litvinenko’s vroegere werkgever.

Litvinenko bracht de laatste jaren van zijn leven door in Groot-Brittannië, waar hij kritische boeken schreef over de Russische regering en als consultant werkte voor de Britse geheime dienst MI6. Hij was Rusland ontvlucht in 2000, nadat hij in de problemen was gekomen door onthullingen over de FSB. Die was volgens hem onder meer betrokken bij aanslagen op burgers waar Tsjetsjenen de schuld van kregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Poetin keurde moord op oud-KGB-spion goed
Sluiten