Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 jan 2016 / 15:23 uur

Opnieuw twee dode potvissen aan de kust van Texel

Bij de kust van Texel zijn donderdag opnieuw twee dode potvissen aangetroffen. Het totaal aantal dode potvissen dat de afgelopen dagen is gestrand in Nederland en Duitsland, is daarmee opgelopen tot dertien.

Donderdagochtend dreef er een bij de NIOZ-haven op Texel. Rond het middaguur werd er een gezien bij De Cocksdorp. „Het is niet bekend of het hier bij zal blijven. Potvissen kunnen heel grote groepen vormen en ook grote groepen kunnen verdwalen”, laat Ecomare weten.

Dezelfde groep

Op Texel strandden dinsdagmiddag vijf potvissen tegelijk. De natuurorganisatie gaat ervan uit dat de dieren allemaal tot dezelfde groep behoren. „Waarschijnlijk is een grote groep potvissen de Noordzee ingezwommen. Hun zogeheten ’echolocatie’ is ongeschikt voor de ondiepe zuidelijke Noordzee. Als ze hier terechtkomen, is de kans op stranden groot. Dat sluit niet uit dat er in dit geval ook een andere oorzaak heeft meegespeeld. Daarom wordt de doodsoorzaak momenteel onderzocht.”

Op het Duitse waddeneiland Wangerooge spoelden eerder twee potvissen aan. Op de waddenkust van Schleswich-Holstein drie, en in de monding van de Weser minstens één. De potvis bij de NIOZ-haven, plus die van De Cocksdorp zetten de teller op dertien.

Kustbewaking

Ecomare gaat kustbewaking inschakelen om levende potvissen te signaleren en terug naar zee te sturen. Er zijn namelijk meldingen binnengekomen van nog meer dieren. Met helikopterlichten en boten kunnen de verdwaalde dieren de juiste richting opgestuurd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opnieuw twee dode potvissen aan de kust van Texel
Sluiten