Els Anker
Els Anker Nieuws 19 jan 2016

Onze baas is baziger dan hij zelf denkt

Ruim 5 procent van de leidinggevenden vindt van zichzelf dat hij een directieve leiderschapsstijl heeft, in tegenstelling tot 30 procent van de medewerkers.

Dat blijkt uit het Nationaal Leiderschapsonderzoek, een jaarlijkse analyse op de vraag hoe leiders hun organisaties aansturen en wat de medewerkers daarvan vinden en verwachten. Leidinggevenden zijn vooral mannen (72 procent) met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar: 28 procent is van vrouwelijke afkomst.

Inspirator

Opvallend is dat er vaak veel verschil zit tussen hoe leidinggevenden zichzelf zien en hoe hun medewerkers dat beoordelen. Zo geven leidinggevenden zichzelf een 7,6 voor hun leiderschapsstijl, terwijl de medewerker daar maar een 6,4 voor over heeft.

Van de chefs ziet 86 procent zichzelf als een inspirator, terwijl slechts één op de drie werknemers deze mening deelt. Bovendien vindt een meerderheid dat jonge leidinggevenden onder de 35 jaar meer met hun eigen carrière bezig zijn dan met hun medewerkers. Dit wil echter niet zeggen dat men liever een oudere baas heeft dan een jongere.

Bureaucratie

Als het gaat over hiërarchie en bureaucratie staan leidinggevenden en medewerkers lijnrecht tegenover elkaar: waar 59 procent van de leidinggevenden aangeeft dat hiërarchie en bureaucratie in hun organisatie verleden tijd zijn, is maar liefst 68 procent van de medewerkers van mening dat dat nog zeker niet het geval is.

Verder hebben medewerkers vertrouwen in het beleid van de organisatie, maar leidinggevenden hebben hier meer vertrouwen in. Daarnaast zijn leidinggevenden significant positiever over de toekomst van de organisatie. 73% van de leidinggevenden verwacht dat hun organisatie over drie jaar sterker is dan nu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onze baas is baziger dan hij zelf denkt
Sluiten