Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 8 jan 2016 / 20:40 uur

Ontsnapte drugsbaas El Chapo opgepakt in Mexico

De voortvluchtige drugsbaas Joaquin ‘Chapo’ Guzman is vrijdag opgepakt. Hij is levend in handen van de Mexicaanse justitie, meldt de Mexicaanse president op zijn Twitteraccount. Minstens vijf vermoedelijke kartelleden werden gedood voordat ‘s werelds meest gezochte drugsbaron levend werd gevangen. El Chapo probeerde nog te ontsnappen via een riool, dat meldt The Mirror.

Het verslagen gezicht van ‘El Chapo’ is vastgelegd op camera na zijn arrestatie. Geboeid en gekleed in een smerig vest en onder de snijwonden en blauwe blekken, lijkt hij in niets meer op de man die hij was, met de levensstijl van een multimiljonair.

Er werden vijf van zijn mannen gedood en zes gearresteerd door de Mexicaanse marine. Die rukte uit met gevechtshelikopters en minstens een dozijn gewapende voertuigen.

Guzmán ontsnapte in juli voor de tweede keer uit de zwaarbewaakte Altiplano in Toluca gevangenis en bleef ondanks een massale klopjacht maandenlang uit handen van de politie. „Missie volbracht: we hebben hem. Hierbij wil ik het Mexicaanse volk melden dat Joaquín Guzmán is gearresteerd”, schreef de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. „Mijn waardering voor de veiligheidsraad van het kabinet is groot voor deze belangrijke belangrijke prestatie voor de rechtsstaat Mexico."

El Chapo is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Onder zijn leiding werd voor miljarden dollars cocaïne, marihuana en methamfetamine de VS binnengesluisd. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontsnapte drugsbaas El Chapo opgepakt in Mexico
Sluiten