Els Anker
Els Anker Nieuws 7 jan 2016 / 14:41 uur

Onbeperkt verlof? Dit bedrijf maakt het mogelijk

Net een wintersportvakantie achter de rug, maar toch nog behoefte aan een extra vrije dag? Met ingang van deze week kunnen medewerkers van Bynder naar hartenlust vakantiedagen opnemen.

Het Nederlandse techbedrijf treedt hiermee in de voetsporen van Amerikaanse bedrijven als Netflix, Best Buy en Evernote. Met het initiatief wil de organisatie haar waardering uitspreken richting werknemers.

„Een collega vroeg of ik gek was geworden”, lacht Chris Hall (36), oprichter van Bynder. „Wat ik nu weer in mijn hoofd had gehaald. Maar eigenlijk is het concept heel efficiënt.” De constructie zou tot een hogere arbeidsproductiviteit leiden, omdat werknemers uitgerust en daardoor gelukkiger zijn.

Uitgestorven kantoor

Toch leidt de vrijbrief voor onbeperkt verlof niet tot een uitgestorven kantoor, vermoedt Hall. Dat komt door de zelfdiscipline en verantwoordelijkheid van medewerkers.

„Je gaat ervan uit dat iedereen hier met de juiste ambitie zit”, aldus Hall. „Wij geloven dat het geven van meer vrijheid aan onze mensen een gezonde balans tussen werk en privé ten goede komt. Door dat plichtsbesef zal niemand maandenlang vakantie nemen.”

Burn-out

Hoewel het concept realistisch is, kan de constructie ook averechts werken, meent Ronald Dekker, arbeidseconoom en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. Wie namelijk zoveel vrije dagen mag nemen als hij of zij wil, kan ook zo weínig vakantie nemen.

„Een vervaging van de scheidslijn tussen werk en privé is niet voor iedereen geschikt”, aldus Dekker. „Dat geldt voornamelijk voor plichtsgetrouwe medewerkers die grotere risico’s lopen op een burn-out. Een zekere mate van zelfdiscipline en flexibiliteit is dan ook essentieel.”

Politieagent

Bynder heeft daarom een minimumaantal vakantiedagen vastgesteld, zodat iedere werknemer de vrije tijd krijgt die hij of zij verdient. Dankzij een ingebouwd mechanisme wordt de hoeveelheid vrije dagen bijgehouden.

Indien nodig moedigt het techbedrijf medewerkers aan om vrij te nemen. „We willen niet als een politieagent hoeven optreden”, besluit Hall. „Beleid is namelijk geen vereiste. Bij Netflix zegt men ‘Als een dresscode ontbreekt, verschijnen werknemers niet ineens naakt op kantoor.’ Wederzijds vertrouwen en flexibiliteit is genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onbeperkt verlof? Dit bedrijf maakt het mogelijk
Sluiten