Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe uitgave van Mein Kampf wordt bestseller

De nieuwe uitgave van Mein Kampf, dat Adolf Hitler schreef voor hij in Duitsland aan de macht kwam, is een enorm succes. Er zijn nu al 15.000 exemplaren besteld, terwijl de uitgever maar bij de eerste druk maar 4.000 exemplaren had laten drukken. In december verliep het auteursrecht op Mein Kampf, waardoor het opnieuw uitgegeven kon worden.

Duitse wetenschappers besloten daarom een herdruk te maken, met daarbij kritische kanttekeningen. De wetenschappers waren bang dat als zij geen versie met commentaar uit zouden geven, extreem-rechtse organisaties het boek opnieuw zouden uitgeven en als propagandamiddel zouden gebruiken.

3.500 opmerkingen

In de heruitgave hebben wetenschappers in de tekst van Hitler aangegeven waar de passages niet kloppen. En Hitler nam nog al eens een loopje met de werkelijkheid: het origineel was zo’n zeshonderd pagina’s dik, maar met de opmerkingen van de wetenschappers is het een dikke pil van 2.000 pagina’s geworden. Het gaat in totaal om zo’n 3.500 opmerkingen; dat zijn er dus zo’n zes per pagina.

De kans is klein dat de herdruk in Nederland in de schappen komt. Het drukken en verkopen van Mein Kampf is namelijk verboden. Er komt waarschijnlijk wel een Engelse vertaling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe uitgave van Mein Kampf wordt bestseller
Sluiten