Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 26 jan 2016 / 09:44 uur

Nederlandse agent mag met mitrailleur straat op

Een politieagent die met een mitrailleur patrouilleert in winkelcentra, op stations en op andere openbare plekken; tot nu toe was dat ondenkbaar, maar nu is die mogelijkheid er wel. Voor het eerst in de Nederlandse politiegeschiedenis mogen agenten met dit zwaardere geschut de straat op. Dat liet de nationale politie maandagavond weten in een persbericht.

Versnelde training

,,De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland", zegt Peter van Pelt, teamchef Crisis en Conflict Beheersing (CCB) in de eenheid Oost-Brabant en medevoorzitter van de landelijke expertgroep Bewaken en Beveiligen. ,,Maar de terroristische aanslagen in Frankrijk vorig jaar hebben de situatie veranderd. Daarom heeft de korpsleiding besloten dat er nog dit jaar 150 collega’s moeten worden opgeleid."

Naast hun gewone dienstwapen zullen de agenten ook een MP5-machinepistool dragen. Met dit wapen kan veel verder worden geschoten en de patroonhouder bevat meer kogels.

De politie heeft daarnaast al 300 specialistische schutters. Samen met de 150 nieuw opgeleide schutters vormen zij een nieuwe, zelfstandige bewakingseenheid. Ze zullen niet alleen worden ingezet om panden als rechtbanken en woningen van bedreigde personen te bewaken, maar ook om te surveilleren in bijvoorbeeld winkelcentra of op stations.

Preventieve werking

De inzet van de Bewakingseenheid is defensief, benadrukt Van Pelt. ,,De uiteindelijke interventie is voorbehouden aan eenheden die deel uitmaken van de Dienst Speciale Interventies, zoals arrestatieteams." De zwaarder bewapende agenten zijn dinsdag voor het eerst te zien bij het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Daar komen tientallen ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken uit Europa bij elkaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nederlandse agent mag met mitrailleur straat op
Sluiten