Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 6 jan 2016 / 12:40 uur

Mysterieus verdwenen boekenverkoper stuurt fax

Lee Bo (65) is deeleigenaar van Causeway Bay Books, een boekenwinkel in Hong Kong. Vorige woensdag is hij onder onduidelijke omstandigheden verdwenen. Nu heeft hij zijn vriendin gefaxt dat alles in orde is, zo meldt de BBC.
Causeway Bay Books is bekend vanwege het verkopen van titels die in de rest van China verboden zijn. Doordat Hong Kong een speciale autonome status heeft, kunnen daar boeken verkocht worden die in de rest van het land illegaal zijn.

Naast Lee zijn de afgelopen drie maanden nog vier van zijn collega’s verdwenen. Er wordt gespeculeerd dat de verdwijningen samenhangen met de ophanden zijnde publicatie van een boek over het liefdesleven van president Xi Jinping.

Fax

In eerste instantie liet hij zijn vrouw per telefoon weten dat hij „aan het helpen was met wat onderzoek” in Shenzhen, op het Chinese vasteland. Zijn vrouw was er echter niet gerust op. Nu zij echter een handgeschreven fax heeft ontvangen, heeft ze haar verzoek om hulp ingetrokken. Activisten vrezen dat hij het briefje onder dwang heeft geschreven.

De verdwijning zorgt voor vernieuwde spanningen tussen Hong Kong en China, aangezien Hong Kong zich aangetast voelt in de eigen zelfstandigheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mysterieus verdwenen boekenverkoper stuurt fax
Sluiten