Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Mexico wil El Chapo zo snel mogelijk naar VS sturen

De Mexicaanse overheid wil Joaquin ‘El Chapo’ Guzman zo snel mogelijk aan de Verenigde Staten uitleveren. El Chapo, die wordt gezien als de grotste drugsbaas ter wereld, werd afgelopen week opgepakt nadat hij zeven maanden geleden uit een zwaarbeveiligde gevangenis was ontsnapt. De Mexicanen willen voorkomen dat hij nog eens ontsnapt.

Want dat Guzman in staat is nog een keer uit een Mexicaanse gevangenis te ontkomen, daar bestaat weinig twijfel over. Hij ontsnapte al twee keer eerder uit zijn cel. Het Sinaloa-kartel, waar hij de leider van is, is bovendien gespecialiseerd in het graven van tunnels. Guzman ontsnapte de laatste keer dan ook via een tunnel.

Uitlevering is grootste vrees

De Amerikanen vroegen bij de eerste twee keer dat El Chapo werd opgepakt ook al om zijn uitlevering. Dat is de grootste vrees van criminelen in Latijns-Amerika: in hun eigen land zijn de gevangenisbewaarders corrupt. Als ze niet bereid zijn om een oogje toe te knijpen bij een ontsnapping, willen ze toch zeker het leven in de gevangenis wat aangenamer maken voor een kleine vergoeding. In de Verenigde Staten is dat niet mogelijk.

De tunnel waardoor Guzman eerder ontsnapte. Foto: ANP

De Amerikanen hebben inmiddels al weer een uitleveringsverzoek bij de Mexicaanse overheid ingediend. En volgens bronnen van Reuters willen de Mexicanen daar nu zo snel mogelijk aan meewerken. Waar ze bij de eerste twee arrestaties nog dachten Guzman zelf wel te kunnen temmen, denkt de Mexicaanse overheid daar nu anders over.

Advocaat: uitlevering kan niet

Guzman zal zich waarschijnlijk met hand en tand verzetten tegen een uitlevering. Hoogstwaarschijnlijk zet hij zijn beste advocaten aan het werk om uitlevering te voorkomen, of in ieder geval sterk te vertragen. Eén van de advocaten van Guzman zei zaterdag al dat zijn cliënt helemaal niet uitgeleverd kan worden. ,,Guzman is een Mexicaan, en in Mexico hebben we goede wetten en vertrouwen in het gevangeniswezen", aldus advocaat Juan Pablo Badillo.

Ondertussen zijn de Mexicanen maar wat trots dat ze El Chapo weer te pakken hebben. Zaterdag werd hij door de Mexicaanse veiligheidsdiensten als een trofee langs de camera’s van de media geleid. Zie de beelden hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mexico wil El Chapo zo snel mogelijk naar VS sturen
Sluiten