Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 31 jan 2016

Meer interesse in hoogopgeleide vluchtelingen

Steeds meer grote ondernemingen in Nederland staan te springen om hoogopgeleide vluchtelingen die nu naar ons land komen. Het gaat om ondernemingen als de NS, Philips, VU Medisch Centrum en Dura Vermeer.

Op een informatiebijeenkomst van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF kort geleden waren opvallend veel meer bedrijven aanwezig die geïnteresseerd zijn in het potentieel dat zich aandient. UAF in Utrecht verwacht op basis van cijfers van het COA dat volgend jaar zo’n 2000 vluchtelingen zich aanmelden voor begeleiding tijdens een studie en de hulp naar werk. Afgelopen jaar waren dat er nog 550.

Verantwoordelijkheid

,,De bedrijven zien kansen in het aantrekken van deze mensen en niet alleen vanuit bedrijfsmatig perspectief, maar ook vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid’’, licht directeur Mardjan Seighali van het UAF de groei toe. Het UAF probeert goed opgeleide vluchtelingen te koppelen aan passende, eventueel verkorte opleidingen en bedrijven.

Bijscholen

De vluchteling is in het thuisland vaak hoogopgeleid, maar het diploma wordt in Nederland meestal niet erkend. Daarom moeten ze opnieuw gaan studeren of zich gaan bijscholen. Op die manier kunnen ze soms in een versneld tempo aan het werk. Voorwaarden voor begeleiding door het UAF is wel dat ze de Nederlandse en Engelse taal al redelijk machtig zijn.

Stages

Goed voorbeeld, doet goed volgen, stelt Seighali. ,,Toen Dura Vermeer vorig jaar onder meer werkervaringsplaatsen en stages voor vluchtelingen beschikbaar stelde, toonden vrij snel daarna ook andere bedrijven belangstelling in deze nieuwe arbeidskrachten.” Het UAF kreeg deze week 1,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de coaching van vluchtelingen door Nederlandse studenten. Zij helpen op die manier hoogopgeleide vluchtelingen verder.

Opleiding

De Hogeschool Utrecht begint maandag met een pre-bachelor opleiding, speciaal voor dertig hoogopgeleide erkende vluchtelingstudenten met een ICT-achtergrond. De deelnemers krijgen gedurende zes maanden vakken op het gebied van ICT en de Nederlandse taal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer interesse in hoogopgeleide vluchtelingen
Sluiten