Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 jan 2016 / 14:27 uur

Marathon op natuurijs, waar gaat het gebeuren?

Het vriest dat het kraakt! De schaatskoorts stijgt. En dus is daar weer die jaarlijks terugkerende strijd om als eerste een marathon op natuurijs te organiseren.

Waar?

De oude rotten in de race zijn de schaatsverenigingen in Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord. De stemming bij laatstgenoemde was maandagmiddag pessimistisch. „Er ligt nu een centimeter ijs, de zon staat er op en het dooit”, sprak de penningmeester teleurgesteld.

In Haaksbergen en Noordlaren woedt de strijd heviger. 1,9 centimeter ijs werd maandag in het Twentse Haaksbergen gemeten. In het Groningse Noordlaren was het ijs ‘zo’n 2 centimeter dik’. Voor een marathon hebben de ijsverenigingen minstens 3 centimeter nodig.

50/50

„We hebben nog iets te weinig, maar komende nacht komt er weer vorst en dan zullen we een heel eind komen”, zo verwacht voorzitter Jaap in ’t Veld van schaatsclub IJsch in Haaksbergen. De kans dat zijn cluppie dinsdagavond al de eer heeft om als eerste die marathon te organiseren ,schat hij op 50 procent. „We hopen op een heldere nacht. Als het vannacht bewolkt is, vriest het minder. Tja, we zijn afhankelijk van moeder natuur en haar grillen.”

De kans dat ijsvereniging ‘De Hondsrug’ in Noordlaren de organisatie van de eerste marathon in handen krijgt, is volgens de voorzitter van deze club ook 50 procent. „Haaksbergen is onze grootste concurrent. Zij hebben een leuk vloertje, maar wij gaan winnen”, lacht Jan Geert Veldman. Dinsdagavond gaat het gebeuren, zo hoopt ook hij.

Uit de race

Voor wie nu denkt: Wat is er aan de hand met het ijs van ijsvereniging ‘Ons Genoegen’ in het Overijsselse Gramsbergen? Niets. Er ligt al dik een centimeter ijs. Maar de vereniging, die ook jarenlang meedeed in de strijd om als eerste de marathon te organiseren, heeft er geen zin meer in. Te veel stress, te hoge kosten en te veel veiligheidseisen komen er volgens de voorzitter bij kijken om zo’n ‘speelkwartiertje voor de profs te organiseren’.

„Ik verwacht dat we de baan dinsdag openen en dan gaan we lekker zelf schaatsen. Gewoon relaxed”, zegt voorzitter Hiko Odink. „Die paar dagen dat we per jaar kunnen schaatsen op een natuurbaan zijn zo schaars. Zonde om de baan dan een hele dag dicht te doen, omdat er ‘s avonds een marathon op moet worden gereden.”

Nieuwkomer

Minder concurrentie dus voor de andere strijders? Nee. IJsvereniging Thialf in Arnhem wil ook weleens zo’n marathon organiseren. Deze nieuwkomer in de race opende maandag de natuurijsbaan al voor plezierschaatsers. ’s Middags moest de baan weer dicht, door een doorbrekend zonnetje, maar ook hier zijn de verwachtingen voor dinsdag hooggespannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marathon op natuurijs, waar gaat het gebeuren?
Sluiten