Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 jan 2016 / 16:50 uur

Meer banen voor leraren: Waar zijn ze dan?

Een tekort aan meesters en juffen wordt al jaren voorspeld. Maar veel beginnende leerkrachten merkten daar tot nu toe niet veel van.

Daar zou de komende jaren flinke verandering in moeten komen, schreef Metro op donderdag. Het aantal vacatures stijgt. Binnen vier jaar zijn er vierduizend leraren te weinig om alle plaatsen op te vullen.

In de Randstad begint dat tekort nu al zichtbaar te worden. Maar lang niet overal is de situatie voor leerkrachten die een baan zoeken zo rooskleurig. En dat blijkt ook uit de vele reacties binnenstroomden onder het artikel.

Randstad en daarbuiten

Metrolezer Rick legt de vinger precies op de zere plek. „Ja alleen in de Randstad. Waar blijven de banen in Limburg.”

En zoals Rick zijn er meer. Ook Remco ziet buiten de Randstad vooral werkloze leraren. „In het oosten komt niemand aan een fatsoenlijke baan alleen maar invalwerk, zie het bij veel vrienden die als leraar actief zijn.”

En ook Corrie ziet het gebeuren. „Alleen invalwerk, geen kans op een vaste baan na 2 jaar er uit. Elke dag zitten wachten of je ergens in mag vallen, wat dus in de praktijk niet of bijna niet zo is. Het is te hopen dat scholen dus ook echt weer juffen en meesters aan mogen nemen, zonder al die domme regels van onze overheid zou het al een stuk eenvoudiger zijn!”

Hoop en frustratie

Bij anderen vechten hoop en oud zeer duidelijk om voorrang bij het horen van het nieuws. Zoals bij Noami die maar wat graag aan slag zou gaan. „Voor mij kan het niet snel genoeg zijn! Al drieënhalf jaar invallend en dit jaar een érg slecht jaar; meer thuis dan voor de klas. Liefst vijf dagen ik de week, ik kan niet wachten!”

Net als Marlon: „Het zou super zijn. Al bijna zeven jaar afgestudeerd maar helaas nog geen vaste aanstelling.”

Al is die hoop bij sommigen al helemaal de grond in geboord. Juf Louise gaf het uiteindelijk op. „Na vierenhalf jaar invalwerk ben ik er mee gestopt. Kon ergens anders aan de slag. Ze maken beginnende docenten kapot.”

Toekomst

Onder pabo-studenten is de sfeer precies omgekeerd. Erica is zelfs bijzonder blij met haar studiekeuze. „Jeej, toch maar goed dat ik dit ga doen.” Net als Anouk: „Dan maak ik een goeie keus!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meer banen voor leraren: Waar zijn ze dan?
Sluiten