Els Anker
Els Anker Nieuws 24 jan 2016 / 14:35 uur

Kantonrechters ontslaan 1 op 10 bewindvoerders

Kartonrechters ontslaan naar verwachting 1 op de 10 bewindvoerders omdat ze niet aan de strengere kwaliteitseisen voldoen. Dat meldt het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond.

Bewindvoerders worden door de kantonrechter aangesteld om deze mensen bij te staan die hun financiën zelf niet goed kunnen regelen. Vaak zijn dit mensen met schulden. In Nederland heeft 20 procent van de huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen.

MBO

Sinds april 2014 zijn de eisen voor bewindvoerders aangescherpt. Bewindvoerders moeten bijvoorbeeld minimaal een MBO-4-opleiding hebben en zorgen voor een goede administratie.

Bewindvoerders hebben tot april 2016 de tijd gekregen om aan deze eisen te voldoen. De verwachting is echter dat dit bij 10 procent niet gaat lukken. Een groot probleem, aangezien er steeds meer mensen met schulden zijn en er een tekort aan bewindvoerders kan ontstaan.

Rotte appels

Bovendien zijn er ook slecht functionerende bewindvoerders, waardoor mensen in nog grotere problemen kunnen komen. Het gaat volgens Paul Rouwen, woordvoerder van de Nederlandse kantonrechters, vooral om nalatigheid en in een enkel geval om regelrechte fraude.

„Ik kan niet ontkennen dat er af toe wel eens rotte appels tussen zitten die teveel hooi op hun vork hebben genomen”, aldus Rouwen.

Met het massale ontslag van bewindvoerders zijn volgens Rouwen niet alle problemen opgelost. Rouwen: „Het werk staat de mensen werkelijk tot aan de lippen. Gevolg van de hoge werklast is dat slechte bewindvoerders te lang door kunnen gaan met hun werk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kantonrechters ontslaan 1 op 10 bewindvoerders
Sluiten