Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 4 jan 2016 / 11:15 uur

In beeld: extreme overstromingen VS

Niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook de Verenigde Staten heeft op dit moment te kampen met extreme overstromingen. Tot nu toe kostte dit al minstens 31 mensenlevens.

16 jaar geleden

De Mississippi-rivier is door hevige regenval buiten haar oevers getreden en zorgt dat met name in de staten Missouri en Illinois huizen onder water komen te staan, meldt CNN. De laatste keer dat de rivier zo extreem buiten haar oevers trad was in 1993. Toen vielen er zo’n 50 doden.

Tot nu toe zijn er meer dan duizenden omwonenden van de Mississippi-rivier geëvacueerd. De gouveneurs van Illinois en Iowa hebben al eerder de noodtoestand uitgeroepen, president Obama doet dit nu ook voor de staat Missouri. Intussen verschijnen er steeds meer beelden waarop de verwoestende kracht van de overstromingen zichtbaar wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=LcXLkfSRoow

Groot-Brittannië

Terwijl mensen hun huizen en zichzelf proberen te redden in de VS, is het dichterbij dus ook goed mis. Groot-Brittannië wordt al sinds weken geteisterd door een buitengewoon hoog waterpeil, waardoor duizenden mensen dakloos zijn geworden. De schade bedraagt naar schatting al meer dan 2 miljard euro.

Probleem

Wat gaat er toch mis in Groot-Brittannië en de VS? Zijn hun dijken niet sterk genoeg, of zijn er andere problemen? En waarom is het verschil met Nederland zo groot, waar we gezien worden als de grootste experts als het gaat om overstromingen? Hoogwaterdeskundige Jaap Flikweert beweerde eerder al tegenover NOS.nl dat er tussen Engeland en Nederland sprake is van een groot verschil: alhoewel twee derde van ons land een risicogebied is voor overstromingen, geldt dat maar voor zo’n 10 procent van Engeland. ,,Als gevolg daarvan is overstromingsrisico in Engeland een van de vele politieke prioriteiten, die moeten worden afgewogen tegen bijvoorbeeld onderwijs en de zorg, net als in de meeste andere landen.”

Nederlandse hulp

Of Nederlandse bedrijven worden ingezet om toekomstige grote overstromingen rondom de Mississippi-rivier te voorkomen, is nog onbekend. Tijdens de ramp in New Orleans van 2005, waarbij de verwoestende kracht van Orkaan Katrina de dijken deed breken en ruim 3576 mensen verdronken, hielp Nederland met de bouw van een nieuw dammen- en dijkenstelsel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In beeld: extreme overstromingen VS
Sluiten