J. Geerdink
J. Geerdink Nieuws 31 jan 2016 / 11:57 uur

Immigranten op straat aangevallen door neonazi’s

In het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vrijdagavond tientallen immigranten aangevallen en in elkaar geslagen door een groep van zo’n honderd in het zwart geklede, gemaskerde mannen. Dat meldt Aftonbladet.

Straf

De groep aanvallers deelde flyers uit met teksten als „Nu is het genoeg!" en „rondzwervende Noord-Afrikaanse jongeren de straf krijgen die ze verdienen". Volgens de politie waren de pamfletten „duidelijk bedoeld om mensen aan te zetten tot onwettelijk gedrag".

De aanval was de meest gewelddadige reactie tot nu toe op de moord van een medewerkster van een asielzoekerscentrum door een vluchteling uit Somalië afgelopen maandag. Drie personen werden aangehouden, onder meer voor verboden wapenbezit en het slaan van een politieagent in burger. De politie maakte aan Zweedse media bekend dat het ging om voetbalhooligans en neonazi’s.

Voorbeeld volgen

Na de gebeurtenissen verklaarde de Nordiska Motståndsrörelsen, een Zweedse neonazi groep, dat het de straten rond het Centraal Station „heeft schoongeveegd". „Deze criminele immigranten hebben Zweden nu lang genoeg beroofd en gemolesteerd."

„De politie heeft aangetoond dit probleem niet het hoofd te kunnen bieden, dus zagen we geen ander alternatief dan de asielzoekers zelf de straf te geven die ze verdienen", schrijft Nordiska Motståndsrörelsen op zijn website. „Zweedse mannen en vrouwen verdienen veiligheid en we roepen dan ook iedereen op ons voorbeeld te volgen."

Zaterdagochtend vond in Stockholm een demonstratie plaats van de rechtse anti-immigratiepartij Sverigedemokraterna, die eist dat de regering opstapt vanwege hun „laffe beleid aangaande de vluchtelingencrisis".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Immigranten op straat aangevallen door neonazi’s
Sluiten