Els Anker
Els Anker Nieuws 14 jan 2016 / 15:30 uur

Huis kopen? Leer eerst stevig onderhandelen

Zwijmelen op Funda of puzzelen met je huisraad op virtuele plattegronden: het kopen van je eigen huis is vermoedelijk de spannendste en grootste uitgave in je leven.

Maar veel Nederlanders overschatten hun vaardigheden om scherp te onderhandelen bij het aanschaffen van een woning. Nu huizenprijzen weer stijgen, betalen woningzoekenden al snel duizenden euro’s teveel als gevolg van fouten die makkelijk te voorkomen zijn. Dat stelt Korné Pot, directeur van De Onderhandelmakelaar.

Verleerd

Door de huizenmarktcrisis lijken potentiële huizenkopers het onderhandelen te zijn verleerd. Maar de druk op onderhandelen neemt weer toe door herstel van de woningmarkt. Toch weten kopers momenteel steeds minder het onderste uit de kan te halen, aldus Pot.

De meest gemaakte vergissing die volgens Pot naar schatting ruim tweederde van alle woningkopers maken, is om stappen in het aankoopproces in omgekeerde volgorde te doen. In veel gevallen laten kopers eerst een bouwkundig onderzoek doen.

Maar er worden dan al kosten gemaakt vóórdat de onderhandelingen beginnen. „De koper laat zich in zijn kaarten kijken door te laten merken dat hij een woning erg graag wil”, aldus Pot. „De verkopende partij zal het hierdoor sneller aandurven om vast te houden aan de vraagprijs.”

Koopbloopers

Volgens de Vereniging Eigen Huis leidt dit soort ‘huizenverliefdheid’ tot de grootste koopbloopers. Liefde maakt immers blind. De uiteindelijke prijs kan dan hoger uitvallen.

Juist omdat er al kosten zijn gemaakt, ervaart een koper eerder een gevoel van verlies bij de gedachte het huis niet te kunnen krijgen. Hierdoor gaan mensen sneller hun eigen grenzen oprekken. „Al bij biedingen van 1 procent boven de vraagprijs, heb je het al over dit soort bedragen”, aldus Pot.

Druk

Een andere veelgemaakte fout die huizenkopers maken, is dat ze toegeven aan het gevoel dat ze direct moeten bieden op een huis. Met name in de Randstad voelen kopers al gauw de druk om snel te beslissen.

Het herstel van de woningmarkt gaat momenteel veel harder dan verwacht. Als de huidige lijn doorzet, dan liggen de huizenprijzen over ongeveer drie jaar alweer op het niveau van 2008, meldt Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Huis kopen? Leer eerst stevig onderhandelen
Sluiten