Els Anker
Els Anker Nieuws 31 jan 2016 / 13:20 uur

Holocaust herdacht in Amsterdam

De Holocaust is zondagmiddag in Amsterdam herdacht tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Dit jaar is het 71 jaar geleden dat de vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau op 27 januari 1945 werden bevrijd.

Tijdens een bijeenkomst bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheimpark kwamen nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en andere belangstellenden samen.

De mensen herdachten de miljoenen Joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen die door de nazi’s zijn vermoord gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het gezelschap liep in een stille tocht naar het monument van gebroken spiegels dat gemaakt is door Jan Wolkers.

Dankbaarheid

Burgemeester Eberhard van der Laan was één van de sprekers. Hij stelde dat sommige overlevenden in staat zijn om te praten over de vervolging, „met jongeren van nú. Dat stemt tot grote bewondering en dankbaarheid. Zij doen dat wellicht ten koste van zichzelf, maar in dienst van verdraagzaamheid voor iedereen.”

Ook zei Van der Laan dat als jongeren leren hoe antisemitisme en racisme „stapsgewijs uitgroeiden tot de Holocaust” zij dan weten „dat de minste onverdraagzaamheid vandaag direct om actie vraagt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Holocaust herdacht in Amsterdam
Sluiten