Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 7 jan 2016 / 19:30 uur

Hoe een hond de rust terugbracht bij Charlie Hebdo

Precies een jaar geleden stonden journalisten en cartoonisten van het satirische weekblad Charlie Hebdo doodsangsten uit toen terroristen de redactie in Parijs binnendrongen en elf mensen doodschoten. Toch zorgde Lila, de hond van één van de journalisten, ervoor dat de slachtoffers zich weer iets veiliger voelden.

Getik

De cocker spaniel liep op de redactie rond toen de broers Said and Cherif Kouachi in het wildeweg op de journalisten begonnen te schieten. Wonder boven wonder werd ze niet geraakt, en aan de Daily Mail vertellen de overlevenden hoe juist Lila de rust terugbracht na de schietpartij. ,,Dertig seconden werd er geschoten, daarna werd het akelig stil”, herinnert hoofdredacteur Eric Portheault zich. Maar dan horen de overlevenden ineens het getik de pootjes van Lila, die op zoek was naar overlevenden.

Kogel

,,Ik wist niet zeker of alles voorbij was, maar toen hoorde ik Lila’s pootjes", vertelt journaliste Sigolene Vinson. Zij lag met Lila in haar armen toen ze ineens één van de terroristen voor zich had. ,,Ik wachtte op de kogel, maar hij kwam niet. Hij vertelde me dat hij geen vrouwen vermoordde, omdat dat niet mocht volgens de koran."

Steun

Een jaar na de aanslagen gaat het beter met Lila, die uiteraard ook flink in shock was. Met veel knuffels en hondenkoekjes hebben de journalisten haar er weer bovenop gekregen, en daar krijgen ze ook wat voor terug: de trouwe viervoeter ligt nog elke dag aan hun voeten en is de steun en toeverlaat van de redactie geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe een hond de rust terugbracht bij Charlie Hebdo
Sluiten