Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 27 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Hobbyspelmaker verkoopt kwartet aan Ravensburger

Opeens heb je het: je maakt een dierenkwartet waarbij uitsluitend dierengeluiden gebruikt mogen worden om te communiceren. Klinkt simpel, en dat is het ook. Maar de Zwollenaar Arthur Scholten bedacht het. Spelletjesfabrikant Ravensburger zag er wat in. En dus tekende de hobbyist-spelletjesmaker een contract bij de professionele spelletjesgigant. ‘Zijn’ kwartet ligt nu in tal van winkels door heel Europa.

Deal

Wat zo’n deal met Ravensburger oplevert, daar wil Scholten niets over kwijt: „Geheimhoudingsplicht.” Maar hoe zijn trots tot stand is gekomen, daar wil hij best wat over vertellen.

In de weekenden en de vakanties is Scholten een fanatiek spelbedenker en daarvoor richtte hij zijn eigen speluitgeverij Sensalot op. Niet om van te leven, wel als grote hobby. Na een paar spellen uitgebracht te hebben, was het tijd voor een nieuw spel en daar ging Scholten, nu alweer zo’n vier jaar geleden, eens goed voor zitten. „Ik probeer spellen te combineren met zintuigen en nu wilde ik iets maken in de categorie gehoor. In een halve dag bedacht ik ‘Tetteretet’ een kwartet waarbij mensentaal verboden is. Je moet er maar opkomen, en dat had ik die ochtend.”

Dierentaal

In plaats van mensentaal moet bij dit kwartet gecommuniceerd worden met dierengeluiden. Er moeten drie identieke dierenkaarten worden verzameld en iedere speler is zelf ook een dier. Wie bijvoorbeeld een kaart met de afbeelding van een aap wil vragen aan de speler die een varken is, maakt eerst een knorrend geluid, zoals een varken, vervolgd door een apengeluid. „Er ontstaat altijd verwarring en daar wordt om gelachen”, zegt Scholten.

Het spel was direct een succes bij z’n eerste gebruikelijke proefpersonen: zijn drie dochters. Scholten liet het spel in een minioplage van honderd produceren en verkocht het onder andere via zijn webshop. „Het kwartet is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of vier, maar grappig genoeg kochten ook veel studenten dit spel. Blijkbaar vinden zij het leuk om het te spelen met een slok op”, lacht Scholten.

Ravensburger

Op een spellenbeurs in Duitsland kwam Scholten in contact met mensen van Ravensburger en zo kreeg de fabrikant het kwartet van de Nederlander in het vizier. „Dan breekt er een lang traject aan”, zegt Scholten. „Ravensburger ging het spel eerst zelf testen, uiteindelijk kreeg ik na anderhalf jaar het verlossende oordeel: een yes.”

Sinds begin dit jaar is de versie van Ravensburger, dat in het Italiaans, Duits, Frans en Nederlands is uitgebracht, te koop in de winkels. Aan het origineel van Scholten is wel het een en ander gesleuteld. Zo is de naam ‘Tetteretet’ veranderd in het meer internationale ‘Sound Quartett’. En zijn de door Scholten getekende dieren vervangen door de creaties van een professionele vormgever.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hobbyspelmaker verkoopt kwartet aan Ravensburger
Sluiten