Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 18 jan 2016 / 13:59 uur

Het vriest: zo overleef je de koude nachten

Brrrrr, wat een kou! In De Bilt heeft het in de nacht van zondag op maandag 6,5 graden gevroren. Daarmee is er voor het eerst dit seizoen officieel sprake van matige vorst in ons land. De laatste keer dat het matig vroor in De Bilt was op 7 februari 2015, aldus Weeronline.

Ook wordt maandag vermoedelijk de eerste officiële ijsdag van dit winterseizoen. De temperatuur komt dan in De Bilt niet boven het vriespunt uit.

Net als warmte kan ook kou ervoor zorgen dat je maar moeilijk in slaap kunt komen. In theorie is de verwarming aan laten staan op 22 graden en dat combineren met een open raam het ideale scenario. Dat is echter niet zo best voor het milieu.

Daarom geeft Metro je tips hoe je zo’n koude nacht straks toch kunt overleven.

Verwarming aanzetten

Ja, je kunt natuurlijk de verwarming hoger zetten om ervoor te zorgen dat je het niet koud krijgt. Het lijkt de meest logische gedachte, maar feit is dat je het beste slaapt als de temperatuur op je kamer rond de 15 à 16 graden ligt.

Bovendien zorgt de verwarming voor hele droge lucht in de slaapkamer, waardoor je met een nogal droge mond zult ontwaken; niet echt lekker dus!

Extra kleding

Een goede manier om het niet koud te krijgen, is er voor zorgen dat je voldoende kleding aan hebt. Een extra dikke trui, een lange trainingsbroek, een paar thermosokken of thermo-ondergoed; als je het in de kast hebt liggen, is het geen overbodige luxe dit aan te doen.

Pak je helemaal in

Je hebt dikkere kleding aandoen en je hebt heel veel dikkere kleding aandoen. Als je in je bed kruipt kun je je natuurlijk helemaal als een mummie inpakken; zeker weten dat jij het niet koud krijgt vannacht.

Partner

Als je samenwoont kun je natuurlijk lekker tegen elkaar aan kruipen om elkaar warm te houden. Als dat niet genoeg is zijn er natuurlijk nog meer manieren waarop jij en je partner het warm, héél warm krijgen.

Douchen / in bad gaan

Een warme douche of een warm bad voor het slapen gaan, kan helpen voorkomen dat je het koud krijgt als je in je bed stapt. Het warme water zorgt namelijk voor een goede doorbloeding, waardoor je het minder snel koud krijgt.

Extra deken of dekbed

Zorg voor een extra deken of een extra dekbed wanneer een koude nacht wacht.

Een goede elektrische deken zorgt er natuurlijk ook voor dat je bed aangenaam wordt verwarmd. Voordeel hiervan is dat je je bed kunt laten voorverwarmen, zodat de temperatuur in bed al aangenaam is op het moment dat je erin stapt.

Maak de kamer tochtvrij

Het is aan te raden tijdens een koude nacht ervoor te zorgen dat alles goed afgesloten is. Hartstikke logisch natuurlijk; je raam op een kier staan als het buiten ijskoud is, is niet echt bevorderlijk voor de temperatuur op je slaapkamer.

Maar je kunt meer doen dan dat: je kunt bijvoorbeeld tochtstrips op je deur plakken, zodat er minder wind door je kamer gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Het vriest: zo overleef je de koude nachten
Sluiten