Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 5 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Helft van de Nederlanders wil wietteelt reguleren

De helft van de Nederlanders is voor het reguleren van de wietteelt, terwijl 37 procent daar op tegen is. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction en de Groningse hoogleraar Jan Brouwer. Nu kijkt de politie bij de verkoop en het gebruik van kleine hoeveelheden cannabis door de vingers, maar de teelt van softdrugs is wel strafbaar.

Uit het onderzoek, waarover NU.nl schrijft, blijkt dat 66 procent van de Nederlanders het huidige gedoogbeleid hypocriet vindt. Coffeeshops mogen nu dus wel wiet verkopen, maar de drugs komt illegaal de winkel binnen omdat het niet is toegestaan om wiet te telen.

Verschillende Nederlandse gemeenten willen graag beginnen met het telen van wiet. Op die manier kan het percentage THC, de werkende stof in wiet, onder controle worden gehouden. De gemeenten denken daarnaast dat op die manier criminaliteit bestreden kan worden: als coffeeshops legale wiet kunnen afnemen, kunnen de criminelen geen drugs meer aan de coffeeshops verkopen.

Het kabinet houdt de initiatieven echter tegen, omdat volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie de meeste wiet helemaal niet naar de Nederlandse coffeeshops gaat, maar in het buitenland wordt verkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Helft van de Nederlanders wil wietteelt reguleren
Sluiten