Rens Oving
Rens Oving Nieuws 28 jan 2016

Heel veel twijfel over Samsoms’ vluchtelingenveer

Een veerboot die alle bootvluchtelingen vanuit Griekenland direct terugbrengt naar Turkije.

Als het aan Nederland ligt, komt deze er zo snel mogelijk. Maar daar zitten volgens migratiedeskundigen nog heel veel haken en ogen aan.

PvdA-leider Samsom lanceerde het plan op donderdag en zei daarbij ook dat er al gesprekken hebben plaatsgevonden met Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Ook met Turkije zou al over de plannen zijn gesproken.

Vluchtelingenveer

Veerboten moeten vluchtelingen direct van Griekenland terugbrengen naar Turkije. Om de Turken ervan te overtuigen de vluchtelingen weer het land binnen te laten, zullen Europese landen 150 tot 250 duizend vluchtelingen vanuit Turkije opnemen.

„Dat er nu openlijk gepraat wordt over de hervestiging van Syrische vluchteling is positief”, zegt Jorrit Rijpma universitair hoofddocent Europees migratierecht aan de Universiteit Leiden. „Maar mensen meteen op een veerboot terugsturen, is onmogelijk. Er geldt een verbod op collectieve deportatie. Je zult vluchtelingen die aankomen in Griekenland op zijn minst moeten registreren en per persoon moeten uitwijzen. Zomaar op een boot terugzetten, dat gaat niet.”

Niet veilig

Daar komt nog bij dat vluchtelingen terugsturen naar Turkije ook niet mag. Om dit te kunnen doen moet Turkije worden aangemerkt als ‘veilig’ derde land. Zolang vluchtelingen in Turkije geen asiel kunnen aanvragen, niet mogen werken en nauwelijks onderwijs mogen volgen, is het terugsturen geen optie. Er lopen wel onderhandelingen met Turkije over de verbetering van opvang, maar resultaten zijn er vooralsnog niet.

Eduard Nazarski directeur van Amnesty International Nederland heeft nog een andere zorg. „In december publiceerden wij een rapport waaruit bleek dat Turkije Syrische vluchtelingen detineert en deporteert naar Syrië. Wij maken ons ernstig zorgen dat bij een uitbreiding van de samenwerking met Turkije de rechten van vluchtelingen en asielzoekers nog verder in het geding komen.”

Maar dat er iets moet gebeuren daar is vriend en vijand het wel over eens. Sinds het begin van het jaar zijn al meer dan tweehonderd vluchtelingen gestorven tussen de Griekse en Turkse kust. Ook deze week stierven er mensen tijdens de overtocht. Dinsdagnacht verging een bootje voor de kust van Samos, 24 vluchtelingen waaronder 10 kinderen verdronken.

Massagraf

Het is dit vooruitzicht op een nieuw ‘massagraf’ dat Samsom aanhaalde om zijn plannen kracht bij te zetten. Als vluchtelingen weten dat ze direct worden teruggestuurd zodra ze aan land komen, is het niet langer aantrekkelijk om de overtocht te maken. Dat Europa vervolgens nog honderdduizenden vluchtelingen zelf uitgenodigd om hier naartoe te komen, moet helemaal een einde maken aan de zeeroute.

Maar Henk van Houtum, hoogleraar politieke geografie aan de Radboud Universieit vreest dat het Nederlandse plan juist het omgekeerde effect zal hebben. „Het gaat niet werken. Men zal uitwijken naar andere nog gevaarlijkere routes. Het is vooral symboolpolitiek, die ook nog eens in strijd is met het vluchtelingenrecht dat terugsturen verbiedt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Heel veel twijfel over Samsoms’ vluchtelingenveer
Sluiten