Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 7 jan 2016 / 18:15 uur

Al ruim 600 gewonden door gladheid

De gladheid houdt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe al dagen aan. Een ongeluk zit daarmee in een klein hoekje. De artsen op de spoedeisende hulp hebben daardoor geen tijd om stil te zitten.

Sinds zondag wordt er af en aan code rood afgegeven in de drie noordelijke provincies. Op dit moment geldt alleen nog in de provincie Groningen code rood, in de andere twee provincies blijft code oranje van kracht. Ondanks de waarschuwingen van het KNMI belandden al zeker 610 mensen in het ziekenhuis, schrijft RTL Nieuws. Hierbij gaat het vooral om botbreuken en hersenschuddingen.

Verkeersongelukken

Cijfers van de Verkeersinformatiedienst (VID) wijzen uit dat ook de wegen niet veilig waren: sinds maandagavond tot donderdagmiddag 14.00 uur zijn er 216 ongevallen geregistreerd waarvoor een berger moest uitrukken. Hierbij gaat het om ongevallen op snelwegen en provinciale wegen. Volgens de VID is dit 90 procent meer dan normaal.

Hoeveel zout er ook al gestrooid is, het kan dus blijkbaar niet tegen de gladheid opboksen. De afgelopen dagen heeft Rijkswaterstaat zeven miljoen kilo zout gestrooid. „Maar we hebben voor elke winter een voorraad van 200 miljoen kilo, dus eigenlijk stelt het niet zoveel voor", aldus een woordvoerder. „Bovendien is de winter op deze week na erg zacht."

Eerste dode

Woensdagochtend heeft de extreme gladheid voor de eerste dode gezorgd. In Kloosterveen, Assen, gleed een man waarschijnlijk uit tijdens het wandelen met de hond. Die val overleefde hij niet.

Economie

De ijzel zorgt niet alleen voor ongevallen, ook de economie lijdt eronder. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), schat de economische schade door de ijzel van deze week op enkele miljoenen. Vooral melkveebedrijven lopen inkomsten mis. In de nacht van dinsdag op woensdag werd er in het noorden weinig melk opgehaald door FrieslandCampina, omdat het risico op de weg te groot was. De zuivelproducent adviseerde 450 boeren in de drie provincies om hun melk weg te laten lopen, weet NOS. „In totaal is er zeker voor een miljoen euro aan melk weggegooid”, aldus woordvoerder Jan-Willem ter Avest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Al ruim 600 gewonden door gladheid
Sluiten