Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 jan 2016 / 16:15 uur

Getuige Jakarta: ‘Mensen wisten niet wat te doen’

Hij wist niet direct wat het was. Dacht eerst aan een ontplofte vrachtwagen, onweer of zelfs een aardbeving. Het bleek een aanslag op zo’n 400 meter van zijn hotel in het Indonesische Jakarta. De Vlaamse schrijver David van Reybrouck vertelde donderdag aan het Belgische VTM Nieuws over de reeks explosies waar hij die ochtend getuigen van was in de Indonesische hoofdstad.

„Meteen na de aanslag ben ik naar buiten gegaan. Het verkeer viel stil, wat in Jakarta echt heel uitzonderlijk is. Je zag alleen nog voetgangers en brommertjes. En mensen die niet goed wisten of ze konden gaan kijken wat er gebeurd was of dat dat nog te gevaarlijk was.”

Doden

Verschillende aanslagen bleken te hebben plaatsgevonden in de stad. Zeven mensen kwamen om het leven, waaronder een aantal daders. Een Nederlandse VN-medewerker raakte zwaargewond. De man „vecht voor zijn leven”, meldde zijn werkgever, het United Nations Environment Programme (UNEP) in Jakarta.

Meerdere explosies vonden plaats in de buurt van het winkelcentrum Sarinah, dichtbij het kantoor van de Verenigde Naties. Een van de ontploffingen werd veroorzaakt door een zelfmoordterrorist. Een andere explosie werd veroorzaakt door een granaat die door een man vanaf een motor werd gegooid. Ook kwam het tot een schotenwisseling tussen politie en meerdere aanvallers bij het winkelcentrum. Vier aanslagplegers werden doodgeschoten door de politie.

„Ik zag een lichaam op de weg liggen”, schreef de Belgische Van Reybrouck later op zijn Facebookpagina. „Zijn gezicht was naar verluidt half weggeblazen.”

IS

De politiechef van Jakarta bracht donderdag direct naar buiten te denken dat terreurgroep Islamitische Staat achter het geweld zit. Volgens hem liep een Indonesische IS-aanhanger al enige tijd rond met plannen. Deze terrorist zou in Syrië zijn. Een aantal uur later werden de aanslagen ook daadwerkelijk opgeëist door IS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Getuige Jakarta: ‘Mensen wisten niet wat te doen’
Sluiten