Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 13 jan 2016 / 08:41 uur

Gestrande potvissen Texel zijn overleden

De vijf potvissen die op Texel waren gestrand, zijn dood. Dat hebben deskundigen woensdagochtend vastgesteld, meldde het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Onderzoek moet uitwijzen waaraan de gigantische dieren zijn overleden, daarna worden ze geruimd. Het kan nog wel enkele dagen duren voordat het opruimwerk begint. Dat meldt RTVNH.

Rond middernacht maakte het ministerie al bekend dat de reddingspogingen gestaakt zouden worden. Bij een stranding van een walvisachtige treedt sinds een aantal jaren in ons land een speciaal protocol in werking. Dit is er gekomen nadat er discussie was ontstaan over de aanpak van dergelijke situaties.

Een belangrijk element van het protocol is dat een reddingsactie geen zin meer heeft als een levende walvis al 12 uur op het strand ligt. Ook werkt een team van deskundigen samen bij de reddingsactie. In dat deskundigenteam zouden onder anderen kunnen zitten: een dierenarts, wetenschappers en medewerkers van zeezoogdierenopvang, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijf, gemeente en politie.

Op Texel is dinsdagavond een soortgelijk team aan het werk gegaan om de situatie te beoordelen, aldus Economische Zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gestrande potvissen Texel zijn overleden
Sluiten