Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 10 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Geen vluchtelingen in luxe tenten Saoedi-Arabië

Terwijl veel Europese landen over elkaar heen vallen, omdat de vluchtelingenopvang in hun land niet goed genoeg zou zijn, komt Saoedi-Arabië daar wel heel makkelijk mee weg. Mina, een woestijnplaats op ongeveer vijf kilometer van Mekka, heeft namelijk een indrukwekkend kamp gebouwd met 100.000 tenten, stuk voor stuk uitgerust met airco. Klinkt goed toch? Verschillende media merkten alleen wel op dat ze leeg staan op vijf dagen in het jaar na…

Pelgrims

De witte tenten van ieder acht meter bij acht meter worden namelijk gebruikt voor de Haji, wat betekent dat er vijf dagen per jaar pelgrims in vertoeven. Van het tentenkamp is een heus dorp gemaakt. Dichtbij de koele verblijven zijn keukens en badkamers te vinden. Naast aircovoorziening zijn de tenten sinds 1997 ook nog eens brandveilig. Voorheen werden alle tenten afgebroken en opnieuw weer opgezet, maar de overheid besloot in de jaren 90 dat er permanente, luxe tenten moesten komen en dit is het resultaat.

Foto’s: ANP

Opvangkamp, of toch niet?

Nu zou je denken dat het rijke land al menig vluchteling in het tentenkamp heeft opgevangen, maar daarentegen is er nog geen één in ondergebracht. Saoedi-Arabië zelf is het niet eens met de kritiek en zegt sinds 2011 al een half miljoen Syrische vluchtelingen te hebben ondergebracht in het land. Volgens mensenrechtengroepen zijn dit alleen wel mensen die zich niet als migrant mogen registreren en die ‘vluchtelingen’ daar legaal zijn om te werken. Andere rijke Golfstaten hebben daar ook een handje van, zoals Qatar en Kuweit.

Waarom de tenten niet gebruikt worden om het vluchtelingenprobleem een tikkeltje draagbaarder te maken? De Arabische overheid laat weten dat ze dus voor pelgrims dienen, maar zegt niets over het feit dat dat maar voor vijf dagen in het jaar geldt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen vluchtelingen in luxe tenten Saoedi-Arabië
Sluiten