Els Anker
Els Anker Nieuws 14 jan 2016 / 16:08 uur

Ebola in West-Afrika lijkt voorlopig voorbij

Met het ebolavrij verklaren van Liberia lijkt de epidemie voorlopig voorbij te zijn. Dat heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag bekendgemaakt.

De afgelopen 42 dagen zijn er geen nieuwe patiënten in Liberia geregistreerd. Dat is de officiële periode waarin een gebied ebolavrij kan worden verklaard. Daarmee zijn er voor het eerst sinds 2013 geen nieuwe meldingen meer van besmettingen in West-Afrika.

Risico

De WHO waarschuwt dat het nog te vroeg is om te concluderen dat de epidemie definitief voorbij is. De drie zwaarst getroffen landen – Liberia, Guinee en Sierra Leon – lopen nog steeds een groot risico op een nieuwe uitbraak.

„Dankzij nationale autoriteiten, heldhaftige gezondheidsmedewerkers, het maatschappelijke middenveld en lokale en internationale organisaties is er veel bereikt”, aldus Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO. „Maar we bevinden ons nog in een kritieke periode, daarom moeten we uiterst waakzaam blijven. Dat is noodzakelijk om nieuwe uitbraken te voorkomen.”

Besmetting

Liberia werd in mei en september vorig jaar ook al ebola-vrij verklaard, maar het virus keerde tot tweemaal toe terug. Eerder werd Sierra Leone op 7 november 2015 vrij verklaard van ebola, bij Guinee gebeurde dit op 29 december 2015.

Volgens de WHO verdwijnt het virus relatief snel bij mensen, maar blijft de ziekte wel aanwezig in bijvoorbeeld het sperma van mannen die het virus hebben gehad. Dat kan voorkomen tot ongeveer één jaar na besmetting.

De ebolaepidemie heeft de afgelopen twee jaar aan ruim 11.000 mensen het leven gekost, ruim 28.500 mensen raakten besmet. De ziekte heeft een verwoestend effect gehad op de economie en de samenleving van de West-Afrikaanse landen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ebola in West-Afrika lijkt voorlopig voorbij
Sluiten