Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 4 jan 2016 / 11:14 uur

Duizenden van school gestuurd, dit waren de redenen

Schelden tegen een docent, medeleerlingen intimideren, wapenbezit en een moeder die de directeur aanvloog, het is een greep uit de redenen waarom afgelopen schooljaar duizenden leerlingen van de middelbare school en bijna driehonderd van de basisschool werden gestuurd.

Voortgezet onderwijs

Bijna 5500 leerlingen werden afgelopen schooljaar van de middelbare school gestuurd. En dat waren er bijna honderd meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs.

De meeste leerlingen werden geschorst of zelfs voorgoed verwijderd van de middelbare school vanwege fysiek geweld tegen medeleerlingen. Op een tweede plaats van meest voorkomende redenen staat verbaal geweld tegen personeel. Een schorsing duurde gemiddeld drie dagen.

Basisschool

Ook van basisscholen werden kinderen weggestuurd, in totaal 287. 12 procent bestond uit kleuters, de grootste groep, 59 procent, zat in groep zes, zeven of acht. Schorsing van de basisschool gebeurde vrijwel alleen ‘als er sprake was van een onveilige situatie’. Wat voor situaties dit zijn, is onbekend. Wel was in drie gevallen de schorsing te wijten aan het gedrag van de moeder en niet van het kind. In een geval ging de moeder de directeur te lijf en twee andere moeders bedreigden de directeur.

Speciaal onderwijs

In het speciaal onderwijs werden afgelopen schooljaar 1182 leerlingen geschorst of verwijderd van school. Fysiek geweld tegen personeel was hier de meest voorkomende reden. Gevolgd door fysiek geweld tegen medeleerlingen. In de meeste gevallen ging het hier om jongens, 84 procent.

Waar?

In de provincie Zuid Holland werden in verhouding de meeste leerlingen geschorst of verwijderd van school. Uit de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland komen ook relatief veel meldingen. De provincie Overijssel heeft het laagste percentage.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden van school gestuurd, dit waren de redenen
Sluiten