Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 23 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Duitsland wil grenzen nog zeker 1,5 jaar controleren

Een groep van Noord-Europese landen gaat proberen om de grenscontroles binnen het Schengengebied nog met zeker anderhalf jaar uit te breiden. Onder meer Duitsland voerde in september grenscontroles in, maar die zouden eigenlijk in mei aflopen. Als de plannen doorgaan, zouden toeristen wel eens flink last kunnen krijgen van de grenscontroles.

Er staan nu soms al flinke files, bijvoorbeeld bij de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Naast Duitsland en Oostenrijk willen ook België, Denemarken, en Zweden de grenzen zeker nog anderhalf jaar blijven controleren, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag.

Over het voorstel wordt maandag gesproken in Amsterdam, waar de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie bij elkaar komen. Een verlenging van anderhalf jaar valt eigenlijk buiten de regels van het Schengenverdrag. Als wordt besloten het voorstel tog goed te keuren, moeten de regels dus worden opgerekt. Daar ligt al een voorstel voor; in februari is het mogelijk dat de regels daadwerkelijk soepeler worden.

‘Gooi Griekenland uit Schengen’

De grenscontroles werden afgelopen jaar ingevoerd toen er een grote stroom vluchtelingen via Griekenland Europa binnentrok. Duitsland zou vorig jaar meer dan één miljoen migranten hebben ontvangen. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de vluchtelingenstroom: in de eerste drie weken van dit jaar gingen er 36.000 vluchtelingen van Turkije naar Griekenland. In het voorjaar, als het weer beter wordt, zullen er waarschijnlijk nog veel meer mensen de oversteek wagen.

De minister van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk dreigde in een interview met Welt am Sonntag om Griekenland tijdelijk uit de Schengenzone te zetten als het niet beter de buitengrenzen gaat bewaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duitsland wil grenzen nog zeker 1,5 jaar controleren
Sluiten