Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Drugsafval uitgereden over akker: xtc-resten in mais

Dat criminelen drugsafval in gierkelders van boeren loosden was al langer bekend, maar nu zijn er ook afvalstoffen in mais teruggevonden. Het gaat om een maisveld in de Brabantse gemeente Someren. De mais is niet geoogst, en zou normaal gesproken worden gebruikt als veevoer.

Dat meldt de NOS zaterdag. Op de boerderij werd in maart een groot xtc-lab ontmanteld; er werd mdma voor een miljoen xtc-pillen geproduceerd. Het afval dat daarbij vrijkomt, werd in de gierputten geloosd. De boer reed de mest met daarin de afvalstoffen in eht voorjaar over het land uit waar de mais is gepland.

,,Niet gevaarlijk"

Tot nu toe is altijd aangenomen dat de afvalstoffen niet in de gewassen terecht zouden komen, maar nu blijkt toch dat het afval in de planten terecht zijn gekomen. Het gaat volgens de Nederlandse Voetsel- en Warenautoriteit om ,,lichte concentraties", die waarschijnlijk niet gevaarlijk zijn voor mensen.

De mais zou gebruikt worden als veevoer, maar ook voor dieren zijn de concentraties waarschijnlijk niet gevaarlijk. ,,Een varken heeft een stofwisseling die lijkt op die van de mens. Tegen de tijd dat hij rijp is voor koteletten, is de stof wel afgebroken", stelt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht tegen de NOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drugsafval uitgereden over akker: xtc-resten in mais
Sluiten