Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 5 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is de nieuwe Jihadi John (denken de Britten)

De man die in de laatste propagandavideo van IS opdook, is de bekende Britse jihadist Siddhartha Dhar. Dat denken althans de Britse autoriteiten. In het filmpje werden vijf mensen vermoord. De man voerde in het filmpje samen met een klein jongetje het woord.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een Brit, gezien het Britse accent van de jihadist. De man is gemaskerd en heeft een vuurwapen in zijn hand. Hij waarschuwt de Britse premier David Cameron omdat hij ,,met een handvol vliegtuigen” IS durft aan te vallen. De gemaskerde man wordt in Groot-Brittannië al de ,,nieuwe Jihadi John" genoemd, de bijnaam van Mohammed Emwazi. Jihadi John was in meerdere video’s van IS de beul. Hij zou om het leven zijn gekomen bij een drone-aanval van de Verenigde Staten.

Zus herkent stem

De BBC meldt dat binnen de Britse autoriteiten ,,heel veel” personen denken dat de man in het nieuwe filmpje Dhar is. Dat is nog niet officieel bevestigd. Eerder zei zijn zus al dat zij Dhar in de man herkende. Ze herkende zijn stem, maar toen ze de video nog eens goed bekeek was ze er toch niet honderd procent zeker van dat het om haar broer gaat.

Dhar werd in 2014 opgepakt omdat hij jongeren zou hebben geronseld om naar Syrië af te reizen. Hij werd op borgtocht vrijgelaten, en vertrok toen zelf naar Syrië. Het is onduidelijk hoe hij Groot-Brittannië heeft kunnen verlaten, want hij moest bij zijn arrestatie zijn paspoort inleveren.

Dhar nam vier kinderen mee

Voor Dhar radicaliseerde runde hij een zaak die springkussens en -kastelen verhuurde in Londen. Hij heeft een vrouw en vier kinderen, die samen met hem naar Syrië reisden. Het jongetje dat ook in de video voorkomt, is mogelijk een zoon van een Britse vrouw die naar Syrië is afgereisd. Het jongetje heeft ook een Brits accent, maar is waarschijnlijk in IS-gebied geboren.

Bekijk hieronder een deel van het filmpje waarin dus mogelijk Dhar het woord voert.

https://www.youtube.com/watch?v=UVJjBvl-of0

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is de nieuwe Jihadi John (denken de Britten)
Sluiten